Social Icons

www.isvecteyasam.com

02 Ağustos 2013

Şangay Fake Market - Sahte Ürünler Pazarı

Şangay’da hep duyduğum Fake Market diye bilinen alışveriş merkezine gitmeyi planlıyordum. Benim  iş yerinden arkadaşım Jeremy’nin ailesi onu ziyarete geldiği için o da onları oraya götürecekti. Benim gelmemi de isteyince benim icinde yalniz gitmemek icin firsat dogmus oldu fakat benim çamaşır makinasındaki bir sorun sebebiyle bir iki saat geç katıldım onlara. Ben oraya vardığımdaysa onlar ayrılmak üzereydiler.

Fake Market tam olarak 2 numaralı metro hattında People’s Square ve West Nanjing Road duraklarının ortasında yer almakta. Ben gidişte West Nanjing Road’da inip oradan 10 dakika yürüyerek merkeze vardım. Dönüşte ise gene 10 dakika yürüyerek People’s Square metro istasyonundan eve döndüm. Fake Marketin tam adresi
No:588 West Nanjing Road.

Resimden de görebileceğiniz gibi kocaman bir kapısı var. Bina 5 katlı ve her kat labiren gibi onlarca minik dükkandan oluşuyor. Bina saat 10:00-22:00 arası açıkmış. İçeride havalandırma olduğundan dolayı rahatlıkla dolaşabiliyorsunuz. Zaten daha girer girmez sizi saat satıcıları ellerinde bir katalogla karşılayıp, saat almak isteyip istemediğinizi soruyorlar.

Dükkanlar arasında gezindikçe burada her türlü ürünü bulabileceğinizi farkediyorsunuz. Daha doğrusu her türlü ürünün sahtesini..  :) Gerçi birçok üründe sahteyi orjinalinden ayırt etmesi çok zor.

Fiyatları sorarsanız, fiyatların açılış fiyatları gerçek ürünlerle neredeyse aynı fakat kapanış fiyatları sizin pazarlık yeteneğinize bakıyor. Sonuçta tüm ürünlerin sahte olduklarını siz de biliyorsunuz. O sebeple sıkı pazarlık yapmanız gerekiyor. Bir önceki yazıda yazdığım gibi pazarlık yapma konusunda tavsiyelerime göz atabilirsiniz. Fakat elbette hangi ürünün ne kadar edebileceğini bilirseniz pazarlık konusunda çokta büyük kazıklar yediğinizi düşünmezsiniz. Bu arada Jeremy cok faydalı bir sitenin adresini verdi ki, sanırım Fake Market’e giden herkesin işine çok yarayacaktır.

http://www.shanghaishopping.org/fake-market-prices

Fake marketten alışveriş yapan insanlar aldıkları ürünü ve ne kadar ödediklerini yazıyorlar. Böylece en azından ürünün fiyat aralığı hakkında bir fikriniz okuyor pazarlığa başlarken.

Yani tişörtler genellikle 35-50 yuan arasında, ayakkabılar 100 yuandan başlıyorlar ama converseler 60-70 yuan civarındalar. Çay takımları 150 yuan gibi satılıyorlar. Sonuçta alanda verende fiyatta anlaştıktan sonra, iki tarafta karşılıklı kazanıyorlar.

Ben birşeyler aldım mı derseniz? Elbette.. Zaten siz istemeseniz dahi satıcılar sizi almaya epey zorluyorlar.  Ürünler kaliteli mi derseniz.. Bunu birkaç ay sonra göreceğiz derim.

Sonuç olarak Fake Market, sahte ürün satan satıcıların tek bir alana toplanmasıyla oluşturulmuş kocaman bir alışveriş merkezi ve sanırım Şangay’ı ziyaret eden herkesin en azından bir kere uğraması gereken bir yer.

2 yorum yapıldı!.:

  1. Merhaba,

    Ben blogunuzdan ötürü sizi kutluyorum, gayet emek sarfetmişsiniz ve çok okunaklı..

    Size sormak istediğim bir şey var, ben Türk vatandaşıyım, makine mühendisiyim, eğer ki EVS ile yurtdışına gitme imkanım olursa projeden sonra o ülkede kalıp çalışabilme imkanım olabilir mi? Mesela İskandinav ülkelerinde bu nasıl?

    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Tesekkur ederim Rohanknight.. Bazi yazilarin icinde bahsetmistim bu konudan ama elbette projeden sonra orada kalma sansin var. Fakat tabi ki bu senin sansina oldugu kadar gelistirdigin networke de bagli. Ben projeden hemen sonra is bulup kalan bircok kisi taniyorum. Yani olasi bir durum. :)

    YanıtlaSil

 
Blogger Templates