Social Icons

www.isvecteyasam.com

25 Ağustos 2015

İsveç'e taşınmadan önce bilmeniz gereken 20 şey - 2.bölüm

İlk yazıda ilk 10 noktaya vurgu yapmıştık, şimdi geldik yazının devamında yer alan diğer önemli şeylere. 

11. En yakın İKEA'nın yerini aklınızda tutun

Ve İsveç'e geldiniz, evi tuttunuz. Fakat eviniz mobilyasız olduğu için size yeni mobilyalar lazım. İkinci el mobilyalar almak istiyorsanız bunun için bir sürü ınternet sitesi bulunmakta. Blocket, tradera bunlardan bazıları. Yök, ben ikinci el eşya istemiyorum diyorsanız ve İsveç'in pahalılıgını bildiğinizden de ne yapacağınızı kara kara düşünüyorsanız, size önerim
İKEA'nın yolunu tutmaktır. Türkiye'de İKEA her nekadar pahalı sayılsa da , İsveççe İKEA genelde uygun fiyatlarından dolayı öğrencilerin tercih ettiği bir yer. Hatta Türkiye'de bazı ürünlerin İsveç'te daha ucuz olduğunu kendim görmüşlüğüm vardır.

12. Ayakkabılarınızı çıkarın

Türkiye'de ne zaman bir yabancı film seyretsek, ki hemen hepsi Amerikan filmleri oluyor, insanlar evlere ayakkabıları ile girerler. Filmleri izleyen herkeste hemen bir genelleme yaparak tüm yabancı ülkelerde evlere ayakkabılarla girildiğini düşünürler, hatta benim ailem de başta böyle sanyordu. O sebeple şimdi söylüyorum. İsveç'te insanlar evlere ayakkabılarını çıkarıp girerler. O sebeple eğer sizde İsveçli birinin  evini ziyaret edecekseniz, girişte ayakkabılarınızı çıkarmayı unutmayın.

13. Kışlar soğuk ve karanlıktır

Evet, detaylı yazmaya gerek yok. Kışlar gerçekten soğuktur ama çaresi iyi giyinmektir. Kışlar ayrıca karanlıktır ama çaresi yoktur, kendinizi alıştırın. Tünelin sonunda ışık var, hemde çok ışık.. :)

14.  Dakik olun

İsveçliler genelde dakik insanlardır ve diğer insanalrında öyle olmasını beklerler. Gerçi biz, Orta doğulular ve güney Avrupalılar pek dakik sayılmayız, ama siz siz olun özellikle bir toplantıya giderken mutlaka dakik olun.

15. Devletin kontrolündeki tekel

Systembolaget yani İsveç'in işçi tekelinden şuradaki yazımda bahsetmiştim. O sebeple detaylarına girmeyeceğim ama siz genede içkiyi her istediğiniz vakit heryerden almayacağınızı unutmayın, zulalarınızı saat 18:00 olmadan erkenden doldurun.

16. Plastik poşetler

İsveç'te markete gittiniz ve yiyecek, içecek, vb. ihtiyaçlarınızı aldınız. Kasaya geldiniz ve birkaç  poşeti banta koydunuz. Hatta ne olur ne olmaz, poşetler yolda yırtılırsa diye birkaç tane de ekstradan koydunuz banda. Sonra hesabı ödeme vakti gelince birde ne göresiniz, poşetler ücretliymiş. Evet doğru duydunuz. İsveç'te market alışverişlerinizde kullandığınız poşetler ücretli. 2 kron yanı yaklaşık 75 kuruş poşet başına ödeme yapıyorsunuz. Gerçi aldığınız şeylerin fiyatları yanında ekstradan 2 kron vermişsiniz farketmeyecektir. :)

17. Asure günü gibi ama başka!

Kaynak: blog.liu.se
İsveçlilerinde noel, paskalya dini ve ulusal gün gibi ulusal bayramlarının dışında bir de bizim asure günü gibi ama sadece ve sadece yemekleri kutladıkları ve bol bol yedikleri yiyecek günleri var. Bunlar;

- Semla günü - Paskalyadan 47 gün önce
- Waffle günü - 25 Mart
- Kanelbulle (Tarçinli çörek) - 4 Ekim

Gerçi bu günler gün olmaktan çıktı çünkü birkaç hafta öncesinden bir kaç hafta sonrasına kadar yiyecekleri bulmak mümkün. Zaten tarçinli çörekler ve waffle ne zaman isteseniz bulabildiğiniz yiyecekler. Bu günlerden birine denk geldiğinizde bol bol yemeyi unutmayın!

18. Çeşmeden şu içme zevki

her ne kadar bizler Turkiye'de iyiden iyiye şirketler ve belediyelerimiz tarafından alıştırılsakta şişelerden su içmeye, İsveç'te şişe şu almak size hem pahalıya patlar, hem de çevreye gereksiz zarar vermiş olursunuz. Çünkü İsveç'te çeşmeden kana kana su içebilirsiniz. Hem de Turkiye'de ki en iyi şişe sudan daha iyi diyebilirim. Gerçekten. Ayrıca çeşme suyu tum evler için ücretsiz. Bizde sanırım bir Ovacık belediyesi suyu ücretsiz veriyor halka.

19. Business Casual

Genelde isyerlerinde insanalr rahat giyinirler ama bazi islerde takim elbise giymek neredeyse yazili olmayan bir kural olabiliyor. Ama iş yerlerinde eğer size bir gün  "Businesss Casual" giyinilecek derlese bilin ki bu kot pantolon ve uzun kollu bir gömlektir.

20. Eğitim ve sağlık

Her ne kadar hemen hemen tüm sağlık hizmetleri vergilerden karşılanıyor olsa dahastaneye ilk girişinizde 100-200 kron arasında her daim ödemeniz gereken bir ücret vardır. Bunun dışında tüm sağlık hizmetleri (dış hariç, geri onunda bir üst limiti var) ücretsizdir. 
Eğitim ise İsveç vatandaşları ile AB, AEA ve İsviçre ülke vatandaşlarına ücretsizdir. 

Yüksek lisans yapmak isteyen diğer ülke vatandaşları ise bir akademik yıl ıın programına göre 80.000 ile 100.000 kronu gözden çıkarmak durumundalar.

Diger resimlerin kaynagi: oguzhanerim.com
Not: Bu yazıya ilham kaynağı olan site sweden.com'dur. 

11 yorum yapıldı!.:

  1. Merhabalar, şuan türkiye' de %100 ingilizce endüstri mühendsiliği okuyorum. Mezun olduktan sonra İsveç'te çalışmak istiyorum yada en azından yüksek lisans için kabul edilmek istiyorum. Size özel olarak mesaj atabilme şansım var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, facebook sayfasi uzerinden ozel mesaj atabilirsiniz..

      Sil
    2. Merhaba! 2006dan bu yana sanirim bloğunuz ve ben daha bugün keşfettim 😀Neyseki böyle bir proje için henüz bir yilim var henüz geç değil. Umarim olur...O kadar karisikki aklim ve o kadar çok soru var ki kafamda.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  2. Merhaba, uzman dr olarak calisma ve kabul şartları hakkında bilgilendirebilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, uzman dr olarak calisma ve kabul şartları hakkında bilgilendirebilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil
  6. Benim adım Rusya'dan Bayan Nadia Albert, Ve ben bugün Kredi ödünç alan Bay Russ Harry'nin yardımıyla mutlu bir kadınım. Kredi arayan herkesi bu Kredi şirketine yönlendireceğim. Bana ve aileme mutluluk verdi, 2 çocuklu bekar bir anne olduğum için hayatımın her yerine başlamak için 500.000,00 dolarlık bir krediye ihtiyacım vardı. Bu dürüst ve tanrı bir kredi ile bana yardım eden adam kredi borçlandırıcıdan korktum 500.000,00 ABD Doları, düşük bir oranda. O, Tanrı'dan korkan bir adamdır, eğer krediye ihtiyacınız varsa ve krediyi geri ödeyecekseniz lütfen onunla iletişime geçin E-posta yoluyla Elegantloanfirm@hotmail.com / Whatsapp numarası + 393511617486

    YanıtlaSil
  7. Herkese günaydın bu mesajı okuyor

    Zor zamanlardan veya yoksulluktan geçiyorsanız
    Borçlarınız varsa ve bunları ödemek için acil yardıma ihtiyacınız varsa
    Bir iş kurmak için paraya ihtiyacınız varsa veya herhangi bir önemli durum için
    Bu yüzden zaten yüklü olan master / ATM kartına başvurmanızı tavsiye ederim, bu master / ATM kartı ile 6 ay boyunca her gün 5000 $ 'a kadar ücretsiz para çekebilirsiniz, bu master / ATM kartını kullandım ve hoşuma gitti çok kullan ve mutlu ol. Bu ana kartı / ATM'yi almak için +1 (985) 465-8370 numaralı telefonu arayın / kısa mesaj gönderin. İmmedaite adresine e-posta gönderin thomasunlimitedhackers@gmail.com

    Teşekkür

    YanıtlaSil
  8. Bu bilgiler kişinin kendisine göre verilmiş. Soğuk İskandinav ülkeleri insanların pek yaşamak için tercih ettikleri yerler değil. Kendi vatandaşları başka ülkelere göç ediyorlar. Bu tarz ülkelerde tüm gelişmiş Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ücretsiz. Devlet üniversiteleri gibi. Kullanım masraflarınızı ödüyorsunuz. Ayrıca masraflarınızı karşılayacagınız işler bulmaınız mümkün. Sürekli olarak göç veren bu ülkeler kendi sistemlerinde çalışan insanları için Kanada gibi, Norveç gibi oldukça yüksek miktarlarda ödeme yapıyorlar. Şark hizmeti gibi düşünün. Ama okumak, çalışmak girdiğiniz sisteme köstek olmak gibi durumunuz yaradan çok zararınız varsa; toplum için bir tehlike arz ediyorsanız herşey sizin için pahalı olabilir. Ya da çok zengin birisi iseniz sizin için smart ekran uygulanabilir. İsveç okumaktan ziyade içki, eğlence, bar sefa yapacaksanız; size hizmet edecek birileri lazım. O halde normal yaşan standartının dışında extra masraflarınız çıkacaktır. Ona göre kendinizi ayarlamanız lazim. Kimse kimsenin kölesi değil İsveçli atasözü değil; ortak insanlık sözüdür. Kendinize iyi bakın.

    YanıtlaSil

 
Blogger Templates