Social Icons

www.isvecteyasam.com

20 Ağustos 2015

İsveç'te anne ve babalar için çocuk izni (föräldraledighet)

Resim www.goodbadgirl.se sitesinden
Uzunca bir aradan sonra tekrar blog yazmaya başlıyoruz. Önce en son yazdığımdan beri, ki yaklaşık 1,5 sene geçmiş üzerinden ,neler olduğuna dair kısaca bir özet geçeyim.

2013 yılının sonunda işyerinde son bir proje için İsvec'e gelmiştik ve ardından burada temelli kalmaya karar verdik. O zamandan beri İsveç'in Kristinehamn şehrinde yaşıyoruz. Bu arada bir de kızımız oldu :) Şimdi ise babalık iznindeyim ve
gelecek yılın şubat ayına kadar izinde kalmayı planlıyorum.

Şimdi ana konumuza dönebiliriz. Bu uzun sürenin sonundaki ilk yazımı isveç'te babalık ve annelik iznine ayıracağım. Öncelikle şunu belirtmem lazım. Bu konu işveliler arasında bile kafa karıştıracak sayıda detay içermektedir ve aşağıda anlatacağım sebeplerden dolayı ebeveynler problemler yaşayabilmektedirler.

İsveççede foräldraledighet (mamma-/pappaledighet) diye söylenen ebeveynlerin cocuk izni anne babaların kullanımına sunulmuş olup toplamda 16 ay olmaktadır. Bu da dünya ülkeleri içinde İsveç'i en tepeye yerleştirmekte.

Bu 16 ayı çiftler hemen hemen istedikleri gibi kullanabilmektedirler. Hemen hemen diyorum çünkü bu 16 ayın 2 ayı annelere ve diğer bir 2 ayı ise babalara zorunlu olarak ayrılmıştır. Geri kalan toplam 12 ay ebeveynler arasında istedikleri gibi kullanılabilir. Eğer anne yada babalar bu iki aylık sürelerini kullanmak istemezlerse o iki aylık süreler birbirlerine aktarılamıyor ve yanıyorlar.

Ayrıca bu toplam süre ücretli olarak kullanılabilen süredir.  Bu ücretli 16 ayın dışında ayrıca istediğiniz kadar ücretsiz gün boyunca evde kalınabilmekte. 

Ücretten kasıt ise her ne kaar maaşın %80'i kadardir dense de gerçekte öyle değil maalesef. Burada bir üst limit maaş belirlenmiş (28800 kron) ve en fazla bu 28800 kronun %80'in ele geçmekte. Yani maaşının 50000 kronda olsa 100000 kronda olsa farketmiyor.

Bunun dışında ebeveynler bebek 1 yasına girene kadar birlikte evde kalabiliyorlar fakat sadece bir tanesi ücretli izin alabiliyorken diğeri ücretsiz izin almak zorunda.

Eğer günlerinizi kullanmak istemiyorsanız bu ücretli günlerinizi çocuk 8 yasına girene kadar saklayabiliyorsunuz ve başka bir çocuğunuz olduğunda eşiniz ondan gelen günleri kullanırken siz de ilk çocuktan kalan günleri kullanıp birlikte ücretli olarak evde kalabilirsiniz.

Tabi hala kamuoyunda bazı tartışmalar devam etmekte. bunun sebeplerinden en önemlisi ise babaların hala evde annelerden daha kısa süre kalmaları. İstastikler annelerin 15,3 ay evde çocukları ile kalırken, babalar sadece 3,8 ay kalmaktaymışlar. Bazı partiler bu sebeple 2 y olan anne ve babalara adanmış ayların arttırılarak eşit şekilde verilmesini kullanılmazsa yanmasını istiyorlar. fakat burada ki karsi argüman ise anneler hali hazırda daha uzun kaldıklarından, yeni bir düzen getirilse bile anneler bu sefer ücretsiz olarak daha uzun süre evde kalacaklardır ve bu da ev ekonomisini negatif yönde etkileyecek olmasıdır. Yani konu hala tartışılmakta, özellikle de seçim zamanlarında.

Neyse ben kendime dönersem eğer, işte haziran ayına kadar eşim kızımızla birlikte evdeydi ve hazirandan geçen haftaya kadar birlikte evdeydik ve uzun bir yaz tatili yaptık. Bu haftadan itibaren ise eşim işe döndüğü için, ben kızımızla birlikte evde subat ayına yani kızımızın kreşe başlayacağı zamana kadar kalacağım.


Detaylı bilgilere Försäkringkassan istesinden ulaşabilirsiniz. https://www.forsakringskassan.se/wps/portal/privatpers/foralder

Böylece bloğa merhaba demiş olduk.

12 yorum yapıldı!.:

  1. Merhaba. Cocuga bu kadar ayirabilmek guzel olmali. Peki neden Norvec degil de Isvec? Dogum sonrasi izin disinda cok belirgin baska bir avantaji var mi yoksa is ile ilgili bireysel tercihlerden dolayi mi Isvec?

    Bir bonus soru, yeni cocuk yapmis bir aile ortalama ne kadar gelir ile cok endise etmeden, rahatlikla yasamini surdurur(benim zenginlik tanimim budur)?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Evet gercekten cok iyi bir durum cocugunuzla vakit gecirebilmek. Cunku bizim ufaklik bir yasinda su an ve sanirim su ana kadarki en keyifli vakitleri. Esim isten dondugunde ufakligin uyku vakti gelmis ve artik iyice yorulmus oluyor ve esim de ufakligin bu keyifli zamaninda ondan bayagi yoksun kaliyor. Babalik izni olmasaydi eger ben kaciracaktim bunu.

    Norvec'i degilde Isvec'i secmemizin sebebi herhangi bir mali avantaj degil cunku Norvec o bakimdan cok daha avantajli, ki muhtemelen sende bilirsin bunu (Isminden seninde Norvec'te yasadigini cikariyorum). Aile ve arkadaslarimiz Isvec'te oldugu icin sectik Isvec'i.

    Bonus sorunun cevabi: Bu soruyu cevaplamak zor cunku yeterli gelir ailenin yasam standardinin ne kadar yuksek/dusuk olduguna gore degisir. Ama cok dusuk bir maas bile alinsa bunu tescillediginiz zaman devletten ayrica ekstra cocuk destegi alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Enes,

    Iskandinavya'ya ilginin olmasi ne guzel. Her ne kadar onunde cok uzun bir yol olsa da benim sana tavsiyem sececegin universite bolumlerinin olabildigince uluslararasi gecerliligi olmasina bak derim. Yani eger avukatlik okursan ve sadece turk hukukuna yonelirsen elbette isvecte is bulman zorlasacaktir.

    YanıtlaSil
  5. Peki çocuklarını yanına aldırmak isteyen baba ne yapmalı

    YanıtlaSil
  6. Peki çocuklarını yanına aldırmak isteyen baba ne yapmalı

    YanıtlaSil
  7. merhaba onur bey,isveç ile ilgili yazılarınızı okudum...size birkaç sey sormak istiyorum...ben isveçte doğmş yaşamış büyümüş birisyle evlendim..ben türkiyedeyim şu an da kendiside isveçte yaşıyor(şehirbelirtmiyorum) Allaha şükür 2
    tane çocuğumuz var..yanlız biz bazı sebeplerden dolayı ayrılmadurumumuz var...ben türkiyeden 6ay gibi bir zamanda emekliolmuş olacağım...yaşım 42...bençocuklarımı daha çok görebilmek için isveçte yaşamak istiyorum.sorum şu:isveç devleti bana orada yaşama hakkı verir mi? isveççemçok az ingilizcem orta seviyede.yeşilpasaportum mevcut...bana önerileriniz ne olur?benim için çok önemlişimiden teşekkür ederim....özeldenyazmak isterseniz size email adreimi de verebilirim...

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, adım Lori Dante, güvenilir kredi şirketi oldukları için kredi başvurunuz için Bay Dierk Conrad'la iletişime geçmek için mali yardıma (kredilendirme) ihtiyacınız olan herkesi tavsiye etmek için buradayım.

    * 3% faizli kredi oranı sunuyorlar.
    * Nakitsiz girişimci için sigorta.
    * Para için garanti.

    Intel Finance Firması, iyi kredi puanı ile, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar. Ailem için yeni bir ev almak için $130,000 doların üzerinde krediye ihtiyacım vardı, Bay Dierk Conrad'ın borç için çalıştığı şirketle temasa geçtim ve stres içermeyen bir kredi olduğu için kredimi başarılı bir şekilde alıyorum.

    Bay Dierk Conrad ile kredi için lütfen iletişime geçin! E-posta: (intelfinancefirm@gmail.com)

    Teşekkürler
    Lori Dante.

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar,

    Günümüzde mutluluğa dair pek çok yaşam felsefesi popüler olmuş durumda. Daha sade ve düzenli bir yaşam için popüler hale gelen Konmari, Ikigai, Hygge derken ‘’Lagom’’ kavramını da sıkça duyuyoruz. İsveç'ten dünyaya yayılan dengeli yaşam felsefesi Lagom, minimalizmle iç içe bir kavram. Özünde, hayatı sadeleştirerek mutlu olma fikri yatıyor. Minimalizm de öncelikle sanatta ve mimaride ortaya çıkmış bir akımken şimdi bir yaşam tarzı oldu. Eşyadan kıyafete her alanda minimalizmin etkilerini benimsemek mümkün. Lagom da bu noktada bir dekorasyon akımı olarak bilinse de yaşam tarzı haline gelmiş durumdadır. Kelime anlamı olarak; ne çok fazla ne çok az, tam kararında manasına geliyor. Anneannelerimizin azı karar, çoğu zarar sözünü de andırmaktadır. Lagom üzerine yazdığım yazımı izniniz olursa ben de sizinle paylaşmayı isterim: https://www.tarz2.com/ne-cok-az-ne-cok-fazla-tam-kararinda-lagom

    Keyifli okumalar dilerim, sağlıcakla kalın.
    www.ebrubektasoglu.com

    YanıtlaSil
  10. Benim adım Rusya'dan Bayan Nadia Albert, Ve ben bugün Kredi ödünç alan Bay Russ Harry'nin yardımıyla mutlu bir kadınım. Kredi arayan herkesi bu Kredi şirketine yönlendireceğim. Bana ve aileme mutluluk verdi, 2 çocuklu bekar bir anne olduğum için hayatımın her yerine başlamak için 500.000,00 dolarlık bir krediye ihtiyacım vardı. Bu dürüst ve tanrı bir kredi ile bana yardım eden adam kredi borçlandırıcıdan korktum 500.000,00 ABD Doları, düşük bir oranda. O, Tanrı'dan korkan bir adamdır, eğer krediye ihtiyacınız varsa ve krediyi geri ödeyecekseniz lütfen onunla iletişime geçin E-posta yoluyla Elegantloanfirm@hotmail.com / Whatsapp numarası + 393511617486

    YanıtlaSil
  11. MERHABA, benim adım Rebecca Michaelson ve Avrupa'da yaşıyorum. İşte ilgilenenler için bazı güzel haberler. Bugün boş bir [ATM KARTI] karşılığında stressiz bir iletişim (THOMAS FREDDIE) kazanabilir ve bu kartlardan yararlanan şanslılardan biri olabilirsiniz. Bu PROGRAMLANMIŞ boş ATM kartı, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir ATM'de oturum açabilir. Anakartımı iyi bir İnternet Hacker'ından aldım, bu ATM kartıyla her gün insanlardan 5000 dolar toplayabilirim:
    +1 (676) 964-5156 thomasunlimitedhackers@gmail.com
    Çok fakirdim ama bu kart beni zengin ve mutlu etti. Zengin olmak ve işinize başlamak için bir şans istiyorsanız, bu anakart için başvurun, bundan çok memnunum çünkü geçen hafta benimkini aldım ve THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers'tan 240.000,00 $ almak için kullandım. Kart sadece yoksullara ve muhtaçlara yardım ediyor ve AYRICA MALİ YARDIM SUNUYOR. Sizinkini bugün THOMAS FREDDIE SINIRSIZ HACKERS'dan alın. Lütfen e-posta yoluyla thomasunlimitedhackers@gmail.com ile iletişime geçin.

    Teşekkür ederim ve tanrı seni korusun

    YanıtlaSil

 
Blogger Templates