Social Icons

www.isvecteyasam.com

05 Mayıs 2011

Yabancı mühendisler daha az kazanıyorlar!


Geçen ay yazmış olduğum yazıdan sonra epey mail aldım ve bende yazıyı biraz daha detaylandırmaya karar vermişken bugün posta kutuma düşen bir mailden sonra mühendis maaşları ile ilgili detaylı yazıyı sonraya bırakmaya karar verdim. Bugünkü yazımızda maaşları konu alacak ama hangi alandaki mühendisler ne kadar kazanıyorlar yerine, daha geniş bir perspektivden ele alacak. Lafı fazla uzatmayalım da geçelim yazımıza.



Sorumuz şu: 

İsveç'te İsveç doğumlu mühendisler ile Yurtdışı doğumlu olan yada yurtdışında mühendislik eğitimi almış mühendisler arasında maaş farkı var mı?


Bugün bana gelen maile göre "Evet, fark var!".

Ama nasıl bir fark? Kim daha çok yada az kazanıyor? Hangi ülkelerden gelmek yada hangi ülkelerde okumuş olmak daha avantajlı İsveç'te mühendislik yapmak için?

Sverigesingenjörer sendikasının yapmış olduğu son araştırmalara göre yurtdışı doğumlu yada eğitimini İsveç dışında almış mühendisler İsveç doğumlu ayda eğitimini İsveç'te almış mühendislere göre daha az kazanıyorlar.

Sverigesingenjörer sendikasının üyelerinin %10'u İsveç dışı doğumlularmış ve istatistiklere bu grup İsveç doğumlulardan daha az maaş almaktalarmış.

Rapora göre mezuniyet yılı ne kadar geçmişe gittikçe, maaşlar arasındaki farkta daha çok açılmaktaymış. Yeni mezun mühendis maaşlarında genel anlamda bahsedilecek farklar yokmuş. Genel olarak Doğu Avrupadan gelmekte olan mühendisler en düşük maaşları almaktalar. "Batı"'dan yani Batı Avrupa, Kuzey ülkeleri(Norveç,Danimarka, Finlandiya), Güney Avrupa, Amerika ve Kanada doğumlu yada eğitimli mühendisler ya İsveçlilerle aynı yada daha yüksek maaş almaktalar sendikanın raporuna göre.

Özetlersek;
  • Master diplomasına sahip,özel sektörde çalışan ve 2005-2009 yılları arasında mezun olmuş tüm mühendisler yaklaşık olarak ayda 30 000 kron kazanmaktalar.
  • Master diplomasına sahip, özel sektörde çalışan ve 1990-1994 yılları arasında mezun olmuş İsveç doğumlu bir mühendis aylık 49 000 kron kazanmakta (Miktar medyandır).
  • Master diplomasına sahip, özel sektörde çalışan ve 1990-1994 yılları arasında mezun olmuş İsveç dışında (mesela Orta doğu veya Afrika) doğmuş bir mühendis aylık 42 500 kron kazanmakta (Miktar medyandır).

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates