Social Icons

www.isvecteyasam.com

27 Haziran 2012

Glad Midsommar! :)

Master tezim o kadar çok kafamı kurcalayıp, zamanımı alıyor ki, o sebepten bir türlü bloğa zaman ayıramıyorum. Öte yandan ise hayatımın asla unutulmayacak bir yılını yaşıyorum.

Bugünlük benden/bizden haberler vermek yerine gene İsveç hakkında birşeyler yazmak istiyorum. Fakat kısa bir giriş bilgilendirmesi yapayım. Bunun sebebi de eylül ayından itibaren Blog İsveç'te yaşamdan sanırım Norveç'te yaşama dönecek. 

Norveç'te yaşam'a dönecek çünkü eylül ayından itibaren Norveç'te taşınıyoruz. Okul yaz sonunda tezle birlikte bitecek ve eylülden itibaren "Rolls Royce Marine" şirketinde "Üretim mühendisi" olarak ise başlıyorum. Rolls Royce konusunda daha önce birkaç yazı yazmıştım ama daha sonra tekrar bu konuya dnmekyi planlıyorum, eğer tez konusundan başımı biraz kaldırabilirsem. :)

Şimdi İsveç'le ilgili yazmak istediğim yazıya gelirsek geçen cuma günü İsveç'te midsommar olarak kutlandı. 


Midsommar İsveç'te her sene 19-26 haziran arasındaki cuma günü kutlanmakta. Cuma günü aslında Midsommar Afton ( Yaz ortası arefesi) ve cumarteside midsommar günü olarak kutlanmaktadır. Tarihsel konusuna pek girmeyip, daha çok nasıl kutlandığına yoğunlaşacağım.

Midsommar arefesinde tüm gün şehir merkezleri bomboş olup, herkes midsommar'ı parklarda, adalarda, şehir dışında kutlarlar. Midsommar arefesinde insanlar genelde büyük park alanlarında bir araya gelip midsommar piknik yapıp, yiyecekleri yiyip, midsommar direğinin etrafında şarkılar söyleyip, dans ediyorlar. İnsanlar çevreden çiçekler, yapraklar toplayıp taçlar yaparlar.

Midsommar yemeği
Midsommar yemekleri genelde paskalya ve noel zamanında yenen yemeklere benzerlik göstermekte. Sill (ringa balığı turşusu), färskpotatis (taze patates), yumurta, krema, taze soğan ve knäckebrod (gevrek ekmek) klasik olarak kabul edilmektedir. Ayrıca çilek ve çilekli keksiz midsommar olmaz tabi. :) İçki de epey tüketilir, özellikle snabs denilen küçük şişelerdeki sert içkiler.

Gündüz boyunca piknik yapıp, yemek yenip, danslar edildikten sonra akşam üstü genelde arkadaşlarda, akrabalarda toplanılıp mangal yapılır. Gece de dışarı çıkılıp, danslar edilmeye devam edilir.

İsveçlilerin midsommar arefesinde şarkılar söyleyip, dans etmesi derken gerçekten çocuklar gibi dans etmelerinden bahsediyorum.Onlarca yaşlı, genç, kadın, erkek hep birlikte midsommar direğinin (midsommarstången) etrafında dönüyorlar. :) En meşhur şarkı "Küçük Kurbağa" şarkısı. Aşağıda bu hafta çektiğim bir iki videoyu paylaşıyorum. 

Bir de hala kız yada erkek arkadaşınız yoksa, midsommar günü 7 farklı çiçeği toplayıp gece yastığınızın altına koyarsanız, belki gelecekteki beyaz atlı prensinizi yada güzel prensesinizi rüyanızda görebilirsiniz.. ;) Eğer birşey görmezseniz genelde İsveçliler yanlış çiçek seçimi yaptığınızı söylerler size.. :)

Bizde arkadaşlarla birlikte şehir merkezinde bir parkta kutladık midsommarı. Havada şansımıza çok güzeldi ve tüm gün dışarıda piknik yaptık, akşamda bizim bahçede mangal yapıp futbol maçı seyrettik. Çok keyifli bir gündü.

Son bir not, İsveç'te genelde yılda iki kez bebek patlaması yaşanır. Bu patlamaların birisi genelde mart ayı olur. Marttan geriye sayın bakalım üretim başlama tarihi ne zamana denk geliyor ;) haha.. Evet Midsommar'a :)

İlk iki video bizim gittiğimiz parktan, üçüncü videoyu ise İsveç tanıtım sitesinden buldum..

Video 1:

Video 2:


Video 3- Youtube'den: Midsommar for dummies! :)





2 yorum yapıldı!.:

  1. ben de midsommar ile ilgili bir bilgi girmistim blogumda. Biz dalarna'da kutladik :)

    YanıtlaSil
  2. Evet aslında Dalarna'da kutlamak var Midsommar'ı. Orada kutlayan arkadaşlar da çok övmüşlerdi orada ki geleneksel kutlamaları. Bende önceki hafta oradaydım ve oralar gerçekten çok güzeldi.. :)

    YanıtlaSil

 
Blogger Templates