Social Icons

www.isvecteyasam.com

10 Mart 2013

İçki, içki olalı böyle tekel görmedi!

İsveç ve Norveç birçok açıdan birbirlerine benzeyen ülkeler bildiğiniz gibi. Bu benzerliklerden biri de her iki ülkenin içki politikaları. Her iki ülkede de insanlar içkiyi tüketmeyi epey sevdiklerinden her iki ülkede de içki satışları kısıtlı olarak ülkelerin tekelleri tarafında yapılmakta.Aynen bugunku yazimizi Isvec ve Norvec'in icki politikalarina ve icki monopollerine ayirdik.


Norveç tekelinin adı Vinmonopolet iken, İsveç tekelinin ki Systembolaget. Norveç'in Vinmonopolet'inin tarihi 1922'ye uzanırken, İsveç Systembolaget'inin ismi olmasa da, tarihi 18. yüzyıla dayanmakta. Hatta 1850 yılında ülkenin ve dünyanın ilk devlet kontrolü altındaki alkol tekeli
İsveç'in Falun şehrinde içki satışına başlıyor.1955 yılından beri de Systembolaget adıyla yoluna devam etmekte.

Norveç - Vinmonopolet:

Norveç'te 5%'e akdar olan içkileri normal süper marketlerden alabilirsiniz ve ama yaşınızın 18'den büyük olması gerekmektedir. Ayrıca normal süpermarketler hafta içi saat 20:00'e kadar cumartesi ise saat 17:00'e kadar içki satışı yapmaktadırlar.  Eğer alkol oranı 5% üzerinde olan içki almak isterseniz, Vinmonopolet'e gitmeniz gerekmektedir. Vinmonopolet'te yaş oranı ise alkol oranı 22% üzerinde olan içkiler için 20, daha az olanlar için ise 18'dir.

Ayrıca Vinmonopolet hafta içleri saat 18:00'e, cumartesi günleri ise saat 15:00'e kadar satış yapmakta. pazar günleri ise ne normal süpermarketler ne de Vinmonopolet satış yapmaktadır.

İsveç - Systembolaget:

İsveç'te ise içki satışı Norveç'e göre biraz daha sıkı olarak yürütülmekte. İsveç'te normal marketlerde içkilerin alkol oranları maksimum 3,5%'dur. Buralardan da ancak 18 yasından büyükseniz alkol alabilirsiniz. Fakat normal marketlerden içki satışı marketler açık olduğu sürece ve haftanın yedi günü yapılmaktadır.

Systembolaget'teki ise tüm içkiler için yasınızın 20'nin üzerinde olması gerekli. Systembolagetin çalışma saatleri hafta içi 10:00-18:00 arası, cumartesi günleri ise 10:00- 13:00 arası. Pazar günleri ise kapalı olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

Her iki ülkenin tekellerinin ortak noktası her ülkeden içki çeşitini kolaylıkla bulabilmeniz. Eğer o an gittiğiniz dükkanda istediğiniz içki yoksa, ya diğer dükkanlardan ya da ana ofisten istedebilirsiniz. İçkiniz gelincede size mail yada telefonla bilgi verilmekte. Ayrıca birde aldığınız içkiyi açmazsanız geri verme şansınızda var. 

Türkiye'den neler var burada derseniz eğer?

Norveç'te şu ana kadar sadece Efes birayı gördüm fakat İsveç'te Türk şaraplarından, tütunda rakıya kadar aldığımız oldu. Efes pilsen'in maalesef burada bildiğimiz klasik tombul şişeleri yok maalesef. Yeşil ince uzun bir şişede satışı yapılmakta ve nedense tadida Türkiye'de ki tadıyla aynı değil. Eğer Efes Pilsen'den birisini bunu okursa duruma bir el atsalar iyi olur. Ayrıca klasik tombul şişeleri ve limonlu fıçı birası bence çok güzel ve buralarda şişesiyle sükse yapabilir.

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates