Social Icons

www.isvecteyasam.com

07 Nisan 2013

Sunnmøre Müzesi

Son zamanlarda havalar çok iyi gidiyordu ve artık bahar geldi derken, dün sabah uyandığımızda yerde 30 cm'e varan kar vardı. Bugün ise, hava günlük güneşlik 10 derecenin üzerinde sıcaklığa ulaştı İşte böyle güvenilmez bir havası var Ålesund'un. Bugünkü havayı da Körfez akıntısına borçluyuz sanırım. 

Körfez akıntısı (Gulf Stream) için Vikipedi "Körfez Akıntısı, Kuzey Atlantik Akıntısı'nın bir parçası olan, Meksika Körfezi'nden başlayıp İngiltere'nin kuzeyine kadar devam eden sıcak şu akıntısı. Kuzey Ekvator Akıntısı'nca beslenir. Avrupa'nın kuzeyindeki iklimi yumuşatarak yaşanabilir kılar." diyor. Son cümle sanırım en güzeli. :)

Neyse bizde havayı fırsat bilip, ki aynı zamanda ocak ayından beri görüşmediğimiz arkadaşlarda Ålesund'a gelmişlerdi, onlarla birlikte Ålesund'un Sunnmøre Bölgesi müzesine gittik. Müze buzul çağından itibaren yörede insanların yaşamlarını anlatıyordu. 

Eski Viking kılıçları, gemileri, ardından şehir ve bölge hakkında bilgi almak güzeldi. ne de olsa insan yaşadığı şehrin tarihini bilmeli değil mi? 

Bölge uzun süre buzlar altında kaldıktan sonra, buzların eriyip yaşamın ortaya çıkmasıyla, ilk göçerler bölgeye gelmişler. İlk zamanlar insanlar göçer şekilde, toplayıcılık ve avcılıkla geçinmişlar. Tarımcılığın ortaya çıkmasıyla insanlar bölgeye yerleşmeye başlamışlar. Sonra "uzun evler" dedikleri, 20m.'ye 8m.'lik tek katlı evler kurmaya başlamışlar. 

Ayrıca arkeologlar eski insanların adak olarak çeşitli maddeler gömdüklerini görmüşler. Adak olarak adanan şeyler arasında değerli mücevherler, taşlar, silahlar, hayvanlar hatta gemiler bile bulunmuş. Gemi adak etmekte garip bir durum tabi. Arkeologlarda sebebini bulamamışlar zaten.

Ayrıca son yüzyılda Ålesund'un nasıl bir değişim geçirdiğini de gördük. Bindokuz yüzlü yılların başında çıkan büyük Ålesund yangınında şehrin yüzde doksanı yanmış. Şehirde yaşayan 12000 kişiden 10000'i evet tam onbini evsiz kalmış. Ama bu büyük yangın Ålesund'u sonradan Norveç'in en güzel şehri yapmış. Ålesund büyük yangını hakkında özel bir müze bulunmakta ama ona gitme fırsatı bulamadık henüz.

Epeydir de müzeye gitmemiştik, güzel oldu.

Aşağıda müzede çektiğim birkaç resmi görebilirsiniz!

Orta çağda hasta taşıma aracı - O zamanın ambulansı (Sarı bayrak araçta bulaşıcı hastalık taşıyan hasta var demekmiş)

Eskiden bölgede giyilen gelinlik.

Viking kılıcı

Orta çağdan bir bisiklet
 


Viking gemileri

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates