Social Icons

www.isvecteyasam.com

02 Mayıs 2010

Valborg yada Sista April, Sonucta herkes sarhos..


Uppsala çok kalabalık bir haftayı daha geride bıraktı ve sanırım yılın en kalabalık gününü yaşadı. Neden mi bahsediyorum.. Valborg'dan yada Uppsalalıların deyişiyle Sista April'den.

Heryıl nişanın son günü kutlanan Valborg, Uppsala'da üniversite şenliklerine dönüşmüş. Şehir ülkenin her yerinden insanların akınına uğruyor sadece bu bir günde etkinlikleri görmek isteyenlerce.

Üç sene önceki yazımda gene Valborg'dan bahsetmiştim fakat bu sefer biraz daha farklı anlatmaya çalışacağım. Ne de olsa üç sene önce burada turist olarak bulunmuştum ve şimdiyse yerlisi olduk şehrin.


Bu sefer benim ne yaptığımdan ziyade genel olarak Valborg'da yada diğer deyişle Sista April'de neler yapılır ondan bahsedeceğim.


08:00--- Şehir merkezindeki çayın yanında şampanya ve çileklerle kahvaltıya başlanıyor, ama siz genede yanınızda yiyecek götürün çünkü gün çok uzun.

10:00--- Teknik fakültelerin öğrencileri ve çeşitli firmalar el yapımı kopuk botlarla geçiş yapıyorlar ve bir yandan da şu savaşı yapılıyor tabi. Onları seyretmek bile büyük keyif. Fakat çayın bir bölümünde küçük bir şelaleden uçarak yarışı tamamlıyorlar. Genelde hemen hepsi parçalanıyor.. :)

12:00--- İnsanlar dere kenarından ayrılıp, meşhur Sill-lunch (Ringa balıklı öğle yemeği) yemek için dağılıyorlar.


Bu arada şehrin heryeri gençlerce dolu ve herkes içmeye devam ediyor. Şehrin birçok yerinde geçici tuvaletler kuumakta fakat talebi pek karşılayamadıklarından çalıların arasında birçok onlarca insanı görürseniz şaşmayın.

13:00--- Öğle yemeğinden sonra insanlar şehrin değişik parklarında eğlenmeye devam ediyorlar. En büyük kalabalık Ekonomikum parkında ve kurulan sahnede gruplarda çalmaya devam ediyorlar.


15:00--- Üniversite kütüphanesinin (Carolina Rediviva) balkonundan üniversite rektörü lise mezuniyet şapkası ile (isveçte liseden mezn olurken beyaz denizci şapkasına benzer bir şapkaya sahip oluyor öğrenciler ve bu şapkayı sürekli saklıyorlar) öğrenci kalabalığını selamlıyor.

15:15--- kütüphane küçük bir tepede kurulu ve tüm kalabalık aşağıya nationlara doğru koşuyorlar. Nationlar buradaki üniveriste kulüpleri diyebiliriz fakat herbirinin kendine ait büyük binaları bulunmakta. Nationlarda Champangnegalopp denilen şampanya savaşı yapılıyor ve danslar ediliyor.

17:00--- İnsanlar parklara tekrar dönüp, izgaralarını yakmaya başlıyorlar.. Mangal zamanı...

Ayrıca isteyenler Gamla Uppsala (Eski Uppsala yerleşim yeri)'da akşam etkinliklere katılabilir ve yakılan ateşler üzerinden atlayabilirler, yada isteyenler nationlarda ki partilere gidebilir yada parklarda eğlenmeye devam edebilirler, belki de kimileri kalenin orada bulunan koroları dinlemek isteyebilir.

Herşeye rağmen bu sene de Valborg Uppsala'da çok kalabalık geçti ve gene herkes çok sarhoştu.. :))

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates