Social Icons

www.isvecteyasam.com

04 Eylül 2010

Herseyin bir mantigi varsa, sayilarin neden olmasin!

Gecenlerde buradada yazmistim epeydir etimolojiye merak saldim diye. Gecenlerde gene boyle aklima bazi kelimeler takilmisti ve neden bunlari kullaniyoruz yada nasil oldu da bu kelimeleri bu sekilde okuyoruz diye biraz arastirirken, ilgimi ceken baska birsey buldum. Bu da sayilardi.

Yani tamam biliyoruz ki, hemen hemen dunyanin her yaninda arap rakamlarini kullaniyoruz ve cokta kolay ve pratik bir mantiga sahipler, diger kullanilmis sayi sistemleri ile kiyaslayinca..

Fakat benim aklimda ki soru suydu sayilarla ilgili olarak...
Tamam da, nereden geliyor bu sayilar? Yani rakamlari ilk bulan adam hangi mantikla rakamlara bu sekilleri verdi? 

Oncelikle buldugum bazi kanilarda, okuma-yazmayi bilen insan sayisinin cok dusuk ve bilenlerinde genelde zenginlerden oldugu göz önunde bulundurulursa bu kisinin, zengin, soylu bir kisi oldugu tahmin ediliyordu.

Gelelim nasil ortaya cikti bu rakamlar sorusuna?

Oda soyle ki, bu kisi her rakam icin bir aci cizmeye basliyor. Yani bir rakaminda bir aci, bes rakaminda bes aci ve 9 rakaminda da dokuz acili bir sekil cizerek bu rakamlari elde etmis.
                              
Sifir rakamida arapca sifr kelimesinden gelmekte turkceye ve oda bos, yok anlaminda bir kelime sanirim oda yuvarlak cunku icinde herhangi bir aci yok.

Cok mantikli degil mi? Bu etimoloji, etrafimizda gerceklesen herseyin bir nedeni vardir diyenler icin.

Bu arada ekstra bilgi vereliom isvecce icinde..

Isvecce'de sifir noll demek ve oda latincedeki anlamiyla bos, yok anlamina geliyor. Ayrica isvecce'de sayilar anlamina gelen siffror kelimesinin nereden geldigini aciklamaya gerek yok sanirim.

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates