Social Icons

www.isvecteyasam.com

14 Eylül 2010

Ne yapmali? Ormana dalmali..

Yaban mersini
Isvecte yuksek lisans kazandiysaniz muhtelemen yaklasik 3-4 haftadir Isvectesiniz demektir ve muhtelemelen bu zamana kadar ki surede kalacak yer bulma, sehre alisma, arkadas edinme ile gecmistir. 

Benden size yilda sadece bir kez elinize gececek ve su siralar tam zamani olan keyifli ve Turkiye'de bulma sansimiz pek olmayan bir tavsiye.

Yemis ve mantar toplamak..

Oda ne demeyin cunku eminim son su kosturmacalar icinde kafaniz iyice sismistir ve
birkacta arkadas edinmissinizdir mutlaka. Bence simdi o arkadaslarinizi alip elinizde posetleriniz yada kutulariniz, ayaklarinizda rahat yuruyus ayakkabilari dusun yollara. Genellikle havanin durumuna gore agustos ortasindan, eylul sonuna kadar ormanlar meyve ve mantarlarla dolu.
Ormandaki en zehirli mantar - Iyi bakin
belki altinda Sirinleri görebilirsiniz
Blåbär- Yaban mersini

Yapmaniz gereken sadece sehirden biraz disari cikmak. Alin elinize bir sehir haritasini ve orada gordugunuz sehir ormanina gidin. Hemen her sehirde bir sehir ormani var ve insanalr buralarda kosu yaparak, bisiklet ve at surerek rahatliyorlar.

Bizde gecen hafta sonu aynen oyle yaptik, gecen senede yaptigimiz gibi. Fakat bu yemis toplama olayi isvecliler arasinda okadar populer ki, ormanda yemis bulmak cok zordu. Mantarsa coktu ama yenilebilen olanlarini bulmak zordu.

Yemis olarak, blåbär ve lingon (blueberry ve lingonberry- yaban mersini ve lingonun anlamini bulamadim). Yaban mersinini ev lingonu tanimak icin yukarilara degil ayaklarinizin dibine bakmaniz lazim cunku bitkileri sadece 20-30 cm, lingonunkiler ise sadece 10 cm boyundalar. 

Kantarell Mantari
Yenilebilen tek mantar
Yaban mersinleri resimden goruyorsunuz mavi, mor rengindeler ve uzerine bulasirsa yikansada cikmiyor, yada zorluyor. O sebeple eski giysilerinizi giyin uzerinize toplamadan once.

Lingon ise daha kucuk ve gene yuvarlak ve kirmizi renkte ve epeyce eksi bir tadi olan yemis. Genelde recel ve icecek yapiminda kullaniliyor.
Lingon

Mantar olarak ise kantarell (sari renkli bir tur mantar) en kolay taninan ve cokta lezzetli bir mantar. Kilosu carsida suan da 200 kron civarinda. Kantarell mantari renginden dolayi ormanin altini olarak biliniyor.

Burada cektigim bazi resimleri bulabilirsiniz ama Kantarell mantari henuz goremedigim icin sadece netten buldum.

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates