Social Icons

www.isvecteyasam.com

10 Şubat 2011

Fumio'nun hediyeleri.. Terra Cotta Ordusu..

Her ne kadar bu sene noelde İsveç'te olmasamda Anna burada ailesiyleydi ve elbette adet olduğu üzere bizde aileye bazı hediyeler aldık. Anna’nın babasınında yılbaşından hemen sonra doğum günü olduğu için ona çift hediye aldık elbette. Fakat çift hediye almış olsada bu noelde eline geçen hediye sayısı sıfırdı. Neyse hediyelere gelince, ilk hediye kendisi emekli aşçı olduğu için  Türkiye’den aldığımız ingilizce basım Türk yemekleri tarifleri kitabıydı. Kitap gerçekten çok güzel çünkü benimde gözüm kaldı bir sonraki Türkiye ziyaretinde mutlaka bir tanede bize almayı planlıyorum. Zaten Fumio’da (Anna’nın babası) kitabı çok beğendi. Hemen o hafta sebzeli pilav yapmış bile.. :))

İkinci hediye ise gene Fumio’nuin eline sonradan geçen müze biletiydi. Oooo.. Oda nasıl sıkıcı bir hediye diyebilirsiniz ama ama bu sefer müzede sergilenenler o kadar ilgi çekiciydiki bizde kendimize de bilet almadan duramadık.
Terra Cotta ordusu..

Evet bu sefer Çin’den Terra Cotta ordusu gelmişti müzeye bizde kaçrmadık bu fırsatı. 

İlk Çin imparatorunun toprak heykel ordusunu gerçekten çok ama çok etkileyiciydi.
Terraçotta için müzenin altında savaş yıllarında sığınak olarak yapılmış olan yeraltı koridorlarını kullanmışlar.
Tüm askerler genel olarak 180-190 cm boylarında yapılmışlardı.  Bunun sebebi olarakta imparatoru koruyacak askerlerin  gücünü simgelemek için onların üstün insanlar olduklarını göstermek diye belirtmişlerdi. Ayrıca dikkat çekici başka bir ayrıntıda heykellerin kendi çağdaşı diğer ulusların heykelleri ile kıyaslandığında, mesela yunan ve roma heykelleri, genellikle daha durgun ve dingin, sakin bir yüze sahip olmalarıydı. Genellikle Yunan ve Roma heykellerinde kahramanlar genellikle savaşırken yada saha kalkmış atlar üzerinde gösterilirken  Çin'in Terraçotta heykelleri çok sakin duruyorlar.  Bunu da iki kültür arasındaki farka işaret ediyordu oradaki tarihçiler. Ayrıca Terraçotta'nın askerlerinin öbür tarafı huzur içinde beklediklerinide gösteriyordu.
İmparatorun bahçesini süsleyecek hayvanların heykelleride unutulmamış. İnanılmaz değil mi?


 Cin imparatorundan sonra Khan imparatoruda yine kendisine heykeller yaptirmisti ama onun heykelleri ise minyatür boylardaydi.


 Hayvanlarda unutulmamis. Nede olsa imparator oldukten sonra diger tarafta ne yiyecek?

 Ardindan muzenin ust katina da giris elimizdeki biletlerle ucretsizdi ve bize girdik tabi. Burada ise genel olarak asya kültüründen heykeller vardı.

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates