Social Icons

www.isvecteyasam.com

24 Ekim 2011

Yakın Yerler - Nora

Bu hafta sınavlarım çarşamba günü bitiyorlardı ve sonrasında dört günlük bir tatilim olacaktı. Anna'da bu fırsattan yararlanıp okuldan perşembe cuma için izin aldı ve düş yollara. Anna'nın ailesinde arabalarını ödünç alıp birkaç gün öncesinden planladığımız yol tatili için düştük yola. Hedefimiz İsveç'in Orebro kentinin hemen kuzeyinde bulunan bir kaç şehir arasında bir halka çizip, eski demir, bakır, altın madenlerini gezip, değişik yerel tatlar bulmaktı. 

Bu amaçla Stockholm'den yola çıkıp 2,5 saat sonra ilk durağımız Nora'ya vardık. Nora, İsveç'in Orebro bölgesinde bulunan 6500 nüfuslu küçücük bir şehir. Eski metal madenlerinin bolca bulunduğu
bir şehir Nora. Tipik bir İsveç şehri Nora çünkü şehrin meydanında bir kilise bulunmakta. meydanın etrafında küçük dükkanlar ve kafeler yer almakta. Biz Nora'da çok uzun kalmadık, yaklaşık bir saat süre içinde şehri gezdik, resim çekindik ve tabi elbette İsveç'in olmaz olmazı fıka yaptık.

Şehir küçücük olduğu için, kısa sürede dolaştık ama şehirde bence görülmeye değer bazı noktaları saymak gerekirse, eski trenleri görebilirsiniz. onlarca eski trenlerden bir açık hava müzesi oluşturulmuş. Ayrıca şehrin merkezindeki kilise gezilebilir. Şehrin yanına kurulduğu gol ise akşam üstüne doğru gerçekten çok güzel gözüküyor. Bence görülmeye değer. 

Şehir eski madenci şehri olduğundan şehrin çeşitli yerlerinde madenci heykelleri görülebilir.

Şehirde başımıza gelen en komik olaysa, kafede otururken öldü. Yan masada oturan yaşlı bayanlar bir süre bizi süzdükten sonra kafeden ayrılırlarken, Anna'ya gelip ingilizce "verrrrrry niiiiiiice jacket.." demesinler mi. Tabi Anna'da kendisinin turist olarak algılanmasına kızıp isveççe cevap verince teyzecikler epey bir kızardılar. :)

Dikkatimi çeken iki husussa şuydu Nora'da. Birincisi şehir neredeyse sadece yaşlılardan oluşuyordu. Her yerde yaşlı insanlar. Şehirde bir tane bile gençle karşılaştık diyemem. İsveç'in nüfusu yaşlanıyor dediklerinde bunun sebebini Nora'da biraz daha net anlamış olduk. 

Bilirsiniz bizim Türkiye'de hani yaşlı teyzeler pencerelerde tüllerin ardından dışarıyı gözetlerler ya, işte o tulun görevini Nora'da evlerin pencerelerinin dışlarında bulunan aynalar yapmaktalar. Görünce ne olduklarını önce anlamdım ama sonra Anna sağolsun, anlattı, :) İşte teyzelerde Nora'da bütün gün evin içinden dışarıdaki aynalar aracılığıyla yolları gözetliyorlarmış. Demek ki, nerede olduğu önemli değil işte, insan heryerde aynı.. :)


Bu işyeri sizin vicdanınızla korunmaktadır

Son olarakta büyük şehirlerde bulamayacağımız bir güveni Nora'da bulduk. Birçok dükkana girdiğimizde sahipleri dükkanda yoktu ama yerlerine sadece bir kağıt vardı. 

"Bu işyeri sizin vicdanınızla korunmaktadır"

Sahipleri işyerlerinin kapılarını açık bırakıp başka yerlere gitmişler, sadece birşey satın almak isterseniz şu zile basın, yada biz şuradayız gibi notlar bırakmışlardı. Gerçekten de büyük şehirlerde görmeye hiç alışık olmadığımız bir durumdu. Ne güzeldi.

Nora işte böyle bir yerdi. Bizde yolumuza devam ettik. Bir sonraki durağımız Lindersberg olacaktı.





Diğer Yakın yerler yazıları için tıklayın!

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates