Social Icons

www.isvecteyasam.com

23 Ağustos 2012

İsveç ve İsveççe hakkında bazı bilgiler

Bugün tez sunumu hazırlığı sırasında can sıkıntısından bir ara internette gezinirken karşılaştığım sitede isveççe ve İsveç'te ki diğer diller hakkında faydalı bilgilere rastladım. Site isveççe fakat genede Språkrådet sitesinin adresi burada. Bende aşağıda siteden topladığım bazı bilgileri paylaşayım.

*Hemen herkesin en azından adını duyduğu Shakespeare çalışmalarında toplam 29066 farklı kelime kullanmış ama isveçli yazar Stringberg kendi romanlarında ve dramalarında toplamda 119288 farklı kelime kullanmış.

*İsveç'te 5 tane resmi azınlık dili kabul edilmekte ve bunlar
Fince, Samice, Meänkieli, Yidis ve Romanca (çingene dili).

*Ama İsveç'te konuşulan dillerin sayısı 200'den fazladır. Arnavutça, Arapça, Yunanca, Kürtçe, Farsça, Lehçe, Boşnakça, Sırpça, İspanyolca,Türkçe Hırvatça, Somalice bunlardan birkaçı.

*İngilizce kelimeler hemen heryerde olduğu gibi İsveççe'de de yerlerini alıyorlar. Sitenin söylediklerine göre günlük gazetelerdeki ingilizce kelime oranı %0.3 ve %1 arasında. fakat gelecek yılalrda bunun iki katına çıkacağını tahmin ediyorlarmış. Ayrıca ingilizcede kullanılan birçok ifadeler isveççeye direk alınıyor. Bu zaten İsveç'e gelen herkesin ilk farkettiği şeylerin başında geliyordur bence. Bu ifadelerden bazı örnekler; take it or leave it, now we're talking, yes, hello, good morning..

*Peki kuzey ülkelerinin yerel dilleri neler diye bakarsak:
    • Danca, Faroece, İzlandaca, Norveççe, İsveççe (İskandinav dilleri)
    • Fince ve Samiçe ( Ural dil ailesinden)
    • Grönlandca (eskimo dil ailesinden)
*Dünyada en çok konuşulan diller listesi ise;
    1. Mandarin, 885 milyon kişi
    2. İspanyolca, 332  milyon kişi
    3. İngilizce, 322  milyon kişi
    4. Bengalce, 189  milyon kişi
    5. Hindi, 182  milyon kişi
    6. Rusça, 170  milyon kişi
    7. Portekizce, 170  milyon kişi
    8. Japonca, 125  milyon kişi
    9. Almanca, 98  milyon kişi
    10. Wu (Çince'nin bir lehçesi), 70  milyon kişi.
Ayrıca site buradaki sayfada da isveççe'de kullanılan ingilizce kelimeler ve onalrin isveççe karşılıklarını yazmış. Bizde de bu konunun tartismalari suruyor biliyorsunuz.

Benim gözlemlediğim kadarıyla da, isveçlilerin büyük çoğunluğu ingilizceyi iyi düzeyde konuşmaktalar, ki zaten burya okumaya gelen yabancı öğrencilerde bu sebeple isveççeyi öğrenemezler çünkü gerek yoktur öğrenmelerine. İngilizce olarak herkesle iletişim kurabilmekteler.

Bir diğer nokta da, İsveç'teki gözmen sayısının çokluğundan dolayı bu yeni nesil İsveçlilerin birden fazla anadile sahip olmalarına sebep oluyor. Ülkeye yerleşen göçmenlerin çeşitliliğe bir katkısı olsa gerek. 

2 yorum yapıldı!.:

  1. çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için eline koluna sağlık,bu bloğuda kurman mükemmel olmuş ,,verdiğin bilgiler mükemmel.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

 
Blogger Templates