Social Icons

www.isvecteyasam.com

09 Nisan 2010

Isvec'te Paskalya..Nasil kutlanir?


Bu aralar İsveç'te yüksek lisans ve gene İsveç'te EVS nasıl yapılabilir yada ne tür şartlar gereklidir gibilerinden bu aralar bunların üzerine yazmaya çalışacağım. Herkese maillerden cevap vermek çok zamanımı alacağı için mail aracılığıyla gelen tüm sorulardan bir derleme yapıp burada yayınlamayı planlıyorum. Böylece herkes paylaşmış olur.

Fakat şimdi ki konum bu değil. Konum Paskalya. İsveç'te paskalya nasıl kutlanıyor, neler yeniyor, insanların adetleri neler, vb. bunlar üzerinde duracağım.

Geçen hafta paskalya (İsveççesi Påsk) sebebiyle resmi tatildi burada. Paskalya'da kutlanan, daha doğrusu anılan, olay Hz. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişidir.

Bizde arkadaşlarda geçen hafta sonu toplanıp paskalya'yı kutladık. Normalde paskalya en azından İsveç'te ailelerle vakit geçirmektir diyebiliriz. Bir nevi bizim bayramlar gibi. Fakat bu sene ilk defa bizim İsveç'li arkadaş çevresi aile dışında kutladılar ve aslında bir anlamda bu artık onların birer aile olduklarını gösteriyordu.

Bizde sabahtan kalkıp alışverişimizi yaptık ve mutfağa girdik. Paskalya'da genel anlamda Noel'de yemeklerin aynısı yeniyor denebilir. Birkaç ufak farkla..

Öncelikle Noel'in rengi kırmızı iken Paskalya'nın ki sarı ve sembolü de tavuk ve yumurta. Yumurta burada yeniden doğuş anlamına geliyor bunuda belirtelim. Bizde yemekleri hazırlamadan önce yumurtalarımızı boyadık.

Gerçekten keyifliydi ne de olsa orta okuldan beri boyalarla uğraşmamıştım. Resimdekide benim boyadığım yumurta. Biraz geleneklerin dışına çıktım ama güzel de oldu. :))

Yemeklere gelince bol bol yumurta yiyorsunuz :)) Mesela yumurta üzeri balık yumurtası (Rom) ve karides (Räkör) mutlaka masada olmalı. Ayrıca ringa balığı turşusu (Sill), somon füme (Rokt Lax). Aslında bunlar ana yemek kuzu yahnisinin yan yemekleri. Biliyorum saydığım yiyeceklerden kuzu yahnisi dışındakiler türk ağız tadına pek uymuyor, biraz farklılar. Fakat ilk bakışta çok birşey yokmuş gibi duran İsveç Mutfağının farklılığı. Gerçi bana göre İsveçlilerde hala mutfak yok ama onu konuşmuyoruz bugün burada..

Ayrıca evlerinde bulunduğumuz arkadaşlar bizler içinde yumurta saklamışlar. Normalde sanırım hemen paskalya kutlanan her ülkede boyanmış yumurta saklanıyor ve özellikle çocuklar için keyifli bir oyunda bu. Fakat isveç'te yumurtadan epeyce büyük ve kartondan, ayrıca içleride şekerleme (Godis) dolu. Tabi buda yumurta bulma işini daha cazip kılıyor. elbette tüm gece yemek yemedik. Masa oyunları oynadık, ki en keyiflisi de arkadaşın Süper Mario'yu Wii'ye indirmesi oldu. Söz konusu da Mario olunca sabahladık tabi.. :)

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates