Yazinin ilk bölümüne buradan ulasabilirsiniz.
1. İsveç'te master hakkında bilgi alabileceğim bir site var mı?
Evet, var. İsveç'te sadece yüksek lisans değil, tüm eğitim seviyeleri hakkında gerekli bilgi alabileceğiniz siteye buradan ulaşabilirsiniz.
2. Okulların yüksek lisans eğitim ücretleri nedir nereden öğrenebilirim?
Bu soruyu önceki yazıda da cevaplamıştım. Okulların ınternet sitelerinde tüm bölümlerin ücretlerini bulabilirsiniz. Dedim ya sadece internette bir iki dakikalık araştırma yapmak gerekiyor. Şimdi iki dakikada yaptığım araştırmada aklıma gelen okullardan bazı eğitim ücretleri için bazı seçmeler:
3. Kalacak yeri nasıl ayarlayacağız? Okullar kalacak yer garanti ediyorlar mı?
Evet bazı üniversiteler ev garantisi veriyorlar öğrencilerine ama bunlar genelde çok tercih edilmeyen, öğrencisi az olan üniversiteler. Genelde popüler üniversiteler veya büyük şehirlerdeki üniversiteler öğrencilerine kalacak yer garanti edemiyorlar maalesef. Zaten kalacak yer İsveç'te sadece yabancı öğrenciler için değil, aynı zamanda tüm isveçliler için bir sorun. Şehir merkezlerinde ev bulmak çok çok zor yada fiyatlar muazzam uçuklar.
Bu konuyu ayrıca blogta işlemek istiyordum ama artık bugüneymiş. İsveç'te kalacak yer dediğijm gibi tüm isveçliler için bir sorun. İsveç'te kalacak yer nasıl bulunurdan önce, İsveç'te konaklama sistemini anlatayım kısaca. Burada kalacak bir yer arıyorsanız, en kolay yolu sanırım ev satın almak. Yök onu yapamam derseniz yapmanız gereken ya ikinci el olarak (genelde kaçak bir şekilde) bir yerlerde kalacaksınız, yada internetten çeşitli sitelere üye olup, orada üye olarak kaldığınız hergün için puan toplayacaksınız. Sonrasında bu puanlarınızla, puanlarınızın seviyesine göre şehrin belli bölgelerinde konaklayabilirsiniz. Tabi puan toplama işi zaman alan birşey ama nsistem bu şekilde olduğundan, isveçli aileler çocuklarını 18 yasını doldurur doldurmaz bu sitelere üye yapıyorlar ki ilerde en azından şehrin merkezinde yaşabilsin çocuklar. Şehir merkezinde ev bulabilm ek için 7000 - 8000 gün'den fazla kuyrukta beklemiş olmanız gerektiğini duymuştum. Gene bu kuyruk sistemi öğrenciler içinde geçerli. Bence bana site sormayın çünkü onlarca site var piyasada, en iyisi siz internette yaşamak istediğini şehrin adından sonra "....bostadskö" yazıp arama yapın. Karşınıza gelen sitelere üye olup puan toplayabilirsiniz. Bu arada sitelere üye olurken, bilgilerinizi doğru girmelisiniz, çünkü o bilgilerle okul bilgilerinin sonra uyuşması gerekebilir. Eğer İsveç'te master düşünüyorsanız gün kaybetmeden üye olun derim bu sitelere.
4. Tamam ben istediğim bölümler aklımda, peki nasıl başvuru yapacağım?
Yüksek lisans başvurularınızı "University admissions in Sweden" isimli siteden yapıyorsunuz. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.
5. Benim aklımda bir sürü bölüm var. Şimdi bu bölümlerin kaç tanesine başvuru yapabilme hakkım var?
Yüksek lisans başvurularında toplamda sadece 4 bölüme başvuru hakkınız var. Başvurular sonuçlandığında hangi bölümlerden kabul aldığınızı, hangilerinden yedekte olduğunuzu daha sonra hesabınızdan görebilirsiniz.
meraba öncelikle.size daha öncede isveç hakkında soru sormuştum.bu sefer sorum farklı :) üniversite okumak için isveçe gidip orada devamlı olarak kalmayı düşünüyorum.bu konuda zorluk çıkartırlar mı sizce? ve üniversite öncesi orada dil de öğrenmem gerekicek.dil öğrenme süreci hiç değilse bile 2 yılımı alır diye tahmin ediyorum.bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.
YanıtlaSilMerhaba, maalesef Isvec universiteyi bitirdikten sonra vizeyi uzatmiyor ve bu sebeple bircok ogrenci bir sureligine tezlerini uzatarak yada bir iki dersi birakarak vizelerini bir sure daha uzatiyorlar. Bu surede de is Isvec'te bulup kalmaya calisiyorlar. is bulduktan sonra ise kalma konusunda sorun yok. ise devam ettigin surece vizeni uzatabiliyorsun.
YanıtlaSilDil konusunda ise cokta karamsar olmamak lazim. Isvecceyi kursa devam ettigin surece eger ingilzice de biliyorsan 1 yil icerisinde iyi duzeyde konusabilirsin. tabi ki duzenli bir calisma ile..
anladım teşekkürler.almanya fırsatım da var ama hiç beli olmaz :)
YanıtlaSilMerhaba Onur bu faydalı bilgiler içeren blogu hazırladığın için sana minnettarım. Oradaki yaşam ve Svenska dili üzerine merak ettiğim bir çok şeye senin tecrübelerin sayesinde cevap bulabildim. Norveççe ve İsveççe birbirine çok yakın diyorlar umarım zorlanmıyorsundur.
YanıtlaSilMetalurji ve malzeme mühendisliği üzerine ben de İsveçdeki eğitim kurumlarına başvuruda bulundum. Sıralamayı Kth, Chalmers, Lulea ve Jönköping olacak şekilde yaptım. Umarım burslu kabul alırım herhangi birinden. Lulea çok yukarlarda görünüyor gerçi orası çıkarsa ne yaparım bilmem :D
Ayrıca Norveçte de Vestfold üniversitesine başvuruda bulunacam. NTNU'da istediğim tarz bi program bulamadım. Norveç inanılmaz pahalı bir yer anladığım kadarıyla. Burs kazansam bile geçinebilirmiyim şüphe etmeye başladım.
Rolls royce inanılmaz büyük bir şirket. Uçak motorları da üretiyorlar ama sanırım o fabrikaları İngilterede Böyle bir şirkette çalışmana çok sevindim. Eminim çok değerli tecrübeler edineceksin ve yükseleceksin. Acaba bu tarz şirketlerin doktoraya bakışı nasıldır biliyormusun? Doktora yapmış olmak avantajmıdır, dezavantajmıdır. Hem maaş hem de hızlı yükselme açısından?
Merhaba raskolnikow,
YanıtlaSilTesekkurler guzel yorumlarin icin. RR gibi sirketler ve ozellikle RR doktora yapanlara elbette onem veriyor. Hatta benimle calisan bazi muhendis arkadaslarin doktoralari bulunmakta.
Elbette avantaj dezavantaj durumu calistigin ise gore degisir.Eger graduate programlarindan birine dahil olursan sana cok bir avantaji olacagini sanmiyorum. Elbette secilende cok avantaj saglar ama maas acisindan pek avantajli olmaz basta cunku standart maasla basliyor herkes. Ama eger normal bir pozisyonda baslarsan elbetteona gore maas pazarligi yapabilirsin ve buda sana avantaj saglar.
türkiye bildiğim kadarıyla AAE ülkesi ,yüksek lisans yapmak için bir ücret ödemiyeceğimiz anlamınamı geliyor.Ben fizyoterapistim gothenburg üniversitesi AAE VE AB ülkelerine ücret dahil değildir demiş http://www.utbildning.gu.se/education/courses-and-programmes/program_detail/?programid=S2GLS yardımcı olursan sevinirim dostum
YanıtlaSilHocam merhaba
YanıtlaSilKimya mühendisliği okuyan birisiyim ,hazırlık ingilizce'ye hazırlıkdan beri çalışıyorum ilerletmeyi düşünüyorum ve yaklaşık şuan 6 milyar param var.Acaba okul bittikden sonra ki diğer aşamalar neler?Bu para yeter mi?Yüksek not ortalaması daha da avantaj sağlar mı?