Social Icons

www.isvecteyasam.com

04 Nisan 2010

İsveç'te Master (Yüksek Lisans) ve gelişmeler


Birçoklarının bildiği üzere İsveç'te yüksek öğretim ücretsiz. Fakat bunda da sona yaklaşılıyor. Çünkü uzun zamandır İsveç parlamentosunda İsveç'te master eğitimi ile ilgili bir tartışma yapılmakta ve yurtdışından başvuru yapacak yüksek lisans öğrencilerine master programlarının ücretli olup olmaması üzerine tartışmalar sürüp gitmekte.

Son olarak hükümet öneriyi meclise sundu ve yakında oylaması yapılacak. Hükümet buradan elde edilecek geliri gene üniversitelere harcayarak, bunların kalkınmalarına destek vermeyi planladığını söylüyor. Fakat karşı taraftaki görüşler ise, master programlarının ücretli olması ile İsveç'e gelecek öğrenci sayısının düşeceğini ve böylece yazılacak makale, yapılacak akademik çalışmalarda da büyük bir azalma olacağını belirtmekteler.


Tasarı yasalaşırsa, 2011/2012 akademik yılından itibaren yürürlüğe girecek ve öğrencilerden ücret alımına başlanacak. Ücretlerin bir kısmı ise vize başvurusunda ödenmeye başlanacak. Ayrıca vize almak için suanda da geçerli olan ve isveçte aylık geçim için gerekli olan minimum aylık 7500 kr, yıllık 12x7500 kr bankada parası olduğunu başvuruyu yapacak öğrenciler ispatlamak zorundalar. Buda gene geçerli olacak.

Birde sanırım maksimum program ücreti yıllık 100,000 kron olacakmış tasarıya göre.. Tabi şuanda herşey tasarı halinde fakat büyük ihtimalle yasalaşacak. Yani isveç'te okumak isteyenler bunuda göz önünde bulundurmalılar.

Konu böyle tabi benim durumuma gelince, ki bildiğiniz gibi bende yüksek lisans yapmayı planlıyorum, bende böyle bir sorun şimdilik yok. Çünkü yasa tasarısı 2011 akademik yılından itibaren demekte, ki buda ancak 2011 sonbaharında ders başı yapmak demek. Başka bir deyişle 2011 başı master başvurularını dahil etmekte. Önceki başvurular buna dahil değiller.

Ben suan da başvuruyu yaptığım ve sonucu beklediğim için rahatım böyle bir problemim yok. Şanslıyım yani.. Ayrıca bakalım 2011 yazında kalıcı vizeyi alabilme ihtimalimde olduğu için sanırım ( emin değilim, belki) ikinci yılımda devletten burs ve kredi alma imkanımda olabilir.

Bende bu dönem 4 üniversiteye başvuru yaptım yüksek lisans için ve bunları da bir sonraki yazıda açıklayayım.

Ayrıca Yasa Tasarısı ile ilgili haberin detayları için:
http://www.studyinsweden.se/Home/News-archive/2010/Tuition-fees-from-2011/

Edit: İsveç'te tez konusu üzerine yazdığım çok sık sorulan sorularla ilgili yazı için buraya tıklayınız..

4 yorum yapıldı!.:

  1. Merhaba Mehmet, bu yazidan sonra ardindan bircok yazi yazdim zaten sonuc hakkinda.. Suanda uretim muhendisligi okuyorum ve ilk yilinda yarisindan cogu bitti bile..

    YanıtlaSil
  2. Onur bey ben diğer ücretli olup olmadığıyla ilgili yazılarınızı göremedim link verirseniz sevinirim çünkü ücretsiz olmaya devam edecekse 2013'de gelmeyi arzuluyorum.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Ben ozetle sunu soyleyebilirim. Isvec'te yuksek lisans yapmak artik EU/EAA uye ulkeleri disindaki ulkeler icin ucretli oldu. Istediginiz bolumun ucretininde, studyinsweden.se adresinden ogrenebilirsiniz.

    YanıtlaSil

 
Blogger Templates