Social Icons

www.isvecteyasam.com

03 Kasım 2011

Yakın Yerler - Löa

Lindesberg'den sonraki durağımız  aslında meşhur ciderlerin yapıldığı fabrikanın adınıda şehirden aldığı Kopparberg şehrine gitmekti. Fakat yol üzerinde Löa isimli küçük bir kasaba/köye uğradık. Aslında oraya uğramamızın sebebi Anna'nın yol kenarına konmuş olan kocaman kahve fincaniyla reklamı yapılan kafede biraz mola vermek istemesiydi. Ama iyi ki orada durmuşuz. 

O kadar iki önceki yazının başında eski madenleri gezeceğiz dediysem de, yol boyunca pek maden görmedik etrafta. Hemen her yerin "hytta - dökümhane" ile bitse de hiç bir yerde dökümhaneyede rastlamadık.

Neyse Löa işte o eski dökümhanelerin olduğu bir yermiş. Yer olarak Lindesberg ile Kopparberg (Bakır dağı) arasında bulunmakta. 

Benim en çok ilgilmi çeken bilgi ise bu küçücük bölgenin orta çağda dünyanın demir ihtiyacının üçte birini karşılıyor olmasıydı. Dökümhane aslında kapısına kilit vurulmuş bir halde duruyordu ama Anna arkadaki kapıladan birinin kilitli olmadığını farkedince, daldık içeri.

İçeride bahçe bölümü hala yanık kokularıyla doluydu. Kömür kokusu ise genzimizi yakmaya yetiyordu. İçeride dökümhanenin yanına kurulduğu dere üzerinde değirmen kurulmuştu. Buradan sanırım demir cevherlerini yukarı dokumhaneye taşımada faydalanıyorlardı. Tabelada onunla ilgili bir bilgi yoktu.

Lafı fazla uzatmıyorum ve resimlere geçiyorum. Fakat birgün o taraflardan geçerseniz, Löa'ya mutlaka gidin ve o ortaçağın dev demir üretim tesisini görün derim.

Iste ortacagin demir uretim merkezi..





Bu ev miydi yoksa depo muydu anlamadik, ama cok sirin bir binaydi. Ayrica Isvec'te eskiden insanlar evlerinin catilarinda cim yetistirip, kecilerini, koyunlarini orada tutuyorlarmis. Bu evinde bir kecisi eksik.

Dökümhanenin hemen yanindaki su degirmeni


0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates