Social Icons

www.isvecteyasam.com

13 Aralık 2011

İsveç banknotları

Bloğu okuyanlar bilirler eski paralara olan merakımı. Hatta birkaç para yazısıda bulabilirler blogta gezinirlerse. Bu hafta araya yeni bir konu sıkıştırayım dedim. İsveç'in madeni ve kağıt paraları yenilenme aşamasında olduğu için bende suan kullanımda olan ve yakında eski olacak olan paralar hakkında bir yazı yazayım dedim. 

Yandaki resimde toplu halde gözüken  kağıt paralar suan İsveç'te kullanımda olan paralar. İsveç'in para birimi kron. Uluslarası ilişkilerde İsveç Kronu olarak kullanılmaktalar.

En düşük banknot 20 kron. Ardından sırasıyla, 50, 100, 500 ve 1000 kronlar gelmekte.

Yukarıda da yazdığım gibi yakında bu banknotlar tedavülden kalkacaklar ve yerlerini
yeni yüzlere bırakacaklar. Yeni yüzler diyorum çünkü yeni banknotlarda suan kullanılan kişiler olmayacak. Hepsi yenilenecekler, tabi bu başka bir yazı konusu, bir kenara not alalım.

Bu arada bugün için 1 Türk Lirası = 3,685 İsveç kronu yapmakta.

20 Kron: 
Yirmi kronun ön yüzünde ünlü yazar Selma Lagerlöf'ün resmi bulunmaktadır. Arka yüzünde ise yazarın ünlü kitapların bir tanesi olan "Nils Holgersson'un Yabankazlarıyla Maceraları" (Nils Holgerssons underbara reşa genom Sveriğe)'nin resmi bulunmaktadır. Kullanımdaki en küçük banknottur. 

50 Kron:
50 kronun ön yüzünde 1800'lu yıllarda yaşamış olan İsveç'in ünlü opera sanatçısı, İsveç'in Nightingale'i diye anılan Johanna Maria Lind bulunmaktadır. Paranın arka yüzünde ise Anahtar Arpi ve onun tonal aralıkları yer almakta.

20 krondan sonra kullanımda bulunan en düşük ikinci banknottur.

Banknotun rengi genel olarak sarı ağırlıklı olup, pembe ve eflatun renklerinde bulunduğu resimlerden görülebilir.




100 Kron:
On yüzünde ünlü botanıkçı, fizikçi, zoolojist, biyolog Carl von Linné'nin resmi yer almakta. Carl von Linné en çok bilim dünyasında canlıları isimlendirme yöntemi ve bu sayede hepsini aynı cetvelde toplayan kişi olarak bilinmektedir. Onun bulduğu bu sistem halen kullanılmaktadır.

100 kronun arka yüzünde ise bir arının bir çiçeği polenlemesi tasvir edilmiş.

Banknotta ağırlıklı olarak mavi renk hakim olmakla birlikte, pembe renkte banknotun ortasında bulunmaktadır.



500 kron:
500 kronun ön yüüznde eski İsveç kralı  Karl Xİ'in resmi yer almakta. Paranın arka yüzünde ise İsveçli bilim adamı, mucit, endüstrici Christopher Polhem'in resmi yer almakta.

Banknot bordo ağırlıklı mavi renklerdedir.

1000 kronluk banknottan sonra piyasadaki en büyük banknottur.




1000 Kron:
Tedavüldeki en büyük banknot olan 1000 kronun ön yüzünde İsveç'in ünlü kralı, İsveç'i İsveç yapan Kral Gustav Vasa yer almakta.



Banknotun arka yüzünde ise baş papaz, yazar Olaus Magnus'un yapmış olduğu 1555 tarihli "Kuzey İnsanları" isimli resim yer almaktadır.







Şimdilik bu kadar. Bir daha ki sefere İsveç'te kullanımda olan bozuk paralar hakkında bir yazmayı planlıyorum. 

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates