Social Icons

www.isvecteyasam.com

19 Eylül 2010

Isvec'te secimler..

Bugun Isvec'te secim gunu. Isvec'te de meclis secimleri her 4 yilda bir eylul ayinin 3.haftasi yapilmaktadir. Secimlerde meclise girme baraji % 4'tur. Son birkac aydir surekli olarak gazetelerde, televizyonlarda, sehirdeki afislerde partilerin ilanlari doluydu. 

Ben daha cok Turkiye'den alisik oldugumuz secim donemleriyle burayi kiyaslayici örnekler vermeye calisacagim. Kiyaslamasi size kalmis.

Öncelikle kisa bilgiler verelim. Suan da mecliste bulunan 7 parti ulkenin en buyuk partileri.
Bunlar;
Moderaterna, Center Partiet, Folk Partiet, Krist-Demokraterna, Social  Demokraterna, Vänster Partiet ve MiljöPartiet.

Ilk dört parti mecliste Alliansen ismiyle bir koalisyon hukumeti ile ulkeyi son 4 yildir yonetmekteydiler. Bu partiler genellikle orta ve ortanin sagi partiler olarak bilinmekteler.
Cevre Partisinin Secim kulubesi
Son uc parti ise sol partiler ve cevre partisi (Miljö partiet). Bunlarda De Röd Gröna (kirmizi'yesiller) adiyla ikinci blogu olusturmaktalar.

Genel olarak tum partiler birbirlerine yakin politikalr izlemekteler fakat konu genelde cevre, vergilerin durumu ve özellestirmeler konusunda cakismakta.

Su secim döneminde ortalik aslinda cok sessiz, cevredeki birkac pankartlar da olmasa secim var demezsiniz. Ayrica istasyonda falan cesitli partilere ait kagitlar dagitan insanlar gorursunuz farkli olarak. Sehrin merkezinde ayrica her partinin kucuk parti kulubeleri kurulmakta ve buralarda insanlar giderek partilerin politiklari, planladiklari hakkinda bilgi sahibi olabiliyorlar.

Turkiye'den cok farkli olarak burada parti liderleri hemen hergun televizyonda karsilikli gelerek farkli konular uzerine tartisiyorlar. Bu tartismalarda kavga gurultu seklinden ziyade gercek tartisma boyutunda oluyor.

Secimlerde oy nasil kullaniliyor?
Secimlerde oy kullanmak isteyenler oy kullanacaklari yerlere giderek, oranin girisinde kenarda bir masada bulunan partilerin kartlarini  ve zarfi alip kapali alana geciyorlar ve oylarini kullaniyorlar. Bence masadan sadece kendi partisinin kartini alinca insanalr gorebiliyorlar kime oy vereceginizi ama bu yuzden bircok insan bircok partinin kartini alip sadece birini atiyorlar zarfa. Bence bu cok garip bir sistem. Ama hosuma gidense aldiginiz partinin kartinda partinin listesi var ve siz oradan istediginiz kisileri isaretleyebiliyorsunuz, yani istediginiz kisye oy verebiliyorsunuz, o kisi parti listesinde son sirada olsa bile. Eger listeyi isaretlemeyip sadece bos atarsaniz ozaman partinin belirledigi kisileri kabul etmis oluyorsunuz.

Alliansen
Gelelim diger meclis disindaki partilere..

Isvec'te Korsan parti (Pirat Partiet) kurulmustu gectigimiz yillarda ve bu parti gecen seneki AB parlemantosu secimlerine 2 kisi yollayabilmisti. Genel olarak ucretsiz internet ve ucretsiz MP3 ve film indirebilmeyi istiyor Korsan parti.

Diger bir parti ise Feminist Girimi partisi. Bu da genel olarak is hayatinda ayni isi yapan kadinlarla erkeklerin ayni parayi almalarini, ciftlerin cocuklari olduklari zaman anne ve babanin ayni sure olarak evde kalmalarini oneren bir parti.

De rödgröna
Sonuncu parti ise tahminen bu secimlerde meclise girecek olan Sveriges Demokraterna (SD). Genel olarak tum partiler ve bircok insan bu partinin meclise girmesinden cekiniyorlar. Peki ne istiyor bu partide bu kadar cok korkuluyor? SD genel olarak ulkede ki göcmenlere karsi olan bir parti. Göcmenlere ulkeyi kapatmayi isteyen irkci bir parti. Ulkedeki issiz göcmenlerin ulkeye yuk olduklarini, isi olanlarin ise Isveclileri issiz biraktiklarini savunuyor. Yani göcmenseniz bunlara ne yapsaniz yaranamiyorsunuz. Ayrica Isvec'i isveclilestirmeyi istiyorlar. "Isvec isveclilerindir" gibi sloganlari olan, Turkiye'nin AB uyeligine siddetle karsi cikan, AB'yi islamdan ve göcmenlerden korumak icin her yolu denemeyi oneren irkci bir parti.

Korkulansa, bu partinin meclise girip, herhangi bir koalisyonu kurmada kilit parti gucunu eline almasi.

Iste boyle, ben suanda bu yaziyi yazarken bir yandan da secim sonuclarinin aciklanmasini bekliyorum Isvec'te. Bakalim yarindan itibaren Isvec meclisi nasil sekillenecek, hangi grup ulkeyi 4 yil boyunca yonetme sansini eline alacak?

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates