Semla |
İsveç'te her yıl 21 şubat günü semla günü olarak bilinir. Bu günde genelde insanlar ya evlerinde semlalar yaparlar yada kafelerde satılan boy boy çeşit çeşit semlalardan tüketirler. Biz de pazar günü arkadaşlarda buluşup, birlikte mini semlalar yaptık, sonrasında da çay eşliğinde keyifle yedik. Bizim semlalardan ziyade semla nedir onu bir anlatayım öncelikle.
Semla tereyağı, maya, süt şeker ve kardemumma (türkçesi: kaküle, tadı kısmen tarçina benzer bir baharat) ile yapılmış olan yuvarlak hamurların içinde konulan badem ezmesi ve kremadan oluşmaktadır. Genelde üzerine de pudra şekeri serpilmektedir.
Semla (çoğulu isveççe semlor), aslında kelime kökeni olarak semolina'ya (irmik) kadar uzanmakta ama artık irmikle bir alakası kaldığı söylenemez. Eskiden katoliklerin büyük perhizin (orucun) basi olan salı günü yedikleri bir tatlıyken sonraları tabi isveçlilerin protestan olup, oruca ilgileri zamanla azaldıkça bu tatlinin yenis günüde 21 şubatla kalmış ama tabi protestan isveçlilerin bu geleneği sürdürmeleride ayrı bir konu. Artık semlaları yılbaşından itibaren paskalya ya kadar dükkanların vitrinlerinde görmek mümkün. Hatta gazetelerde kentin hangi dükkanı en iyi semlayı yapmakta diye karşılaştırmalar yapılmakta.
Hatta wikipedia'da anlatılan bir anıda da, İsveç krallarından Adolf Frederick 1771 yılında 61 yasındayken aynı ogünde istakoz, lahana turşusu, havyar, lahana çorbası, ringa balığı (sill), şampanya ve tam tamına 14 adet en sevdiği tatlısı olan semla yedikten sonra ölmüş. Buradan nasıl bir sonuç çıkarmalıyız bilemedim. :)
Türkçe semla tarifleri var mı diye internette biraz gezinince bir kaç tane buldum. Türkçe tarife buradan ulaşabilirsiniz. İngilizce ve isveççe tariflerine de gene bu linklerden ulaşabilirsiniz.
Bizde arkadaşlarla kendi mini semlalarımızı yaptık pek bir güzelde yedik. Fakat ben bizim evde yaptığımızın dışında bu sene dışarıdan hazır alıpta yemedim. Sanırım hazır bugün semla günüyken bir iki semla götürmenin zamanı geldi demektir.
Semlaların hamuru hazır |
Anna badem ezmesi sevmediği için ona ekstra kremalı ve frambuazlı semla yaptık. |
ve semlalarımız hazır :) |
Yazıyı yazdıktan sonra Anna okudu ve 21 şubatın tam kesin tarih olmadığını ama paskalyadan belli bir süre önceye denk gelen bir salı günü semlalarin yendiğini söyledi.
Yapılısını da yazarsan bızlerde yapabılırız..
YanıtlaSilhamuru nasıl yapılıyor,ıcıne konulan malzemeler nasıl yapılıyor daha detayı ıle ogrenebılırsek bızlerde bu semla gününü kutlayabılırız kendımızde yapılan pasta ıle :D
Afıyet olsun
Duygucum, yukarıda yazının sonunda bir kaç link paylaştım ama sanırım senin gözünden kaçtı. ;)
YanıtlaSil