Social Icons

www.isvecteyasam.com

11 Aralık 2011

İsveç'te Noel Yemeği dedikleri.. Julbord..

Noel yaklaşıyor ve İsveç'te noelden önce yapılacaklar listesinde en tepelerde yer alan bir etkinlik bir restoranda noel yemeği yemek. Bizde her sene Anna'nın ailesi ile noel yemeklerine gidiyoruz. Genelde de her sene farklı mekanları tercih ediyoruz, böylece yeni yerleri denemiş oluyoruz. Bugünde Stockholm'de şu kenarında Sjöpaviljongen isimli bir restorana gittik ailecek.


Noel yemekleri isveççe'de julbord olarak geçmekte. Türkçe'ye direk çevirisi (jul=noel, bord=masa) noel masası olmakta ama biz noel yemeği desek daha mantıklı olur. Genel olarak açık büfeden oluşan noel yemeklerinde balık ve et ağırlıklı yiyecekler. Sona ise julgodis denilen noel sekerlemeleri ve tatlıları çay yada kahve eşliğinde yeniyor.

Balıklar çeşitlilik göstersede sill=ringa balığı, lax=somon balığı, makrill=uskumru, ål=yılan balığı en çok tüketilen balık çeşitleri. Bu balıklarında turşusu, kızartması, buğulaması, fümesi en çok yenenleri. 

Etlerde epey çeşitlilik göstermekteler. Genelde domuz ağırlıklı olsada kuzu, dana, geyik etleride bol bol bulunmaktalar. Etler ise köfte, buğulama, füme, kızartma şeklinde tüketiliyorlar. 

Yiyeceklerin yanında bol çeşitte ekmek ve peynir tüketilmekte. Elbette alkolde bol bol tüketilmekte bu yemekler esnasında.

Tatlılarda, genelde çeşitli süt tatlıları, kremalar, kurabiyeler, şekerlemeler (godis) şeklinde sayılabilirler.

Gelelim yemeğin nasıl yendiğine. Nasıl yendiği diyorum çünkü genelde belli bir sıralama ile bir kaç kez masadan kalkılıp yeniden yemek alınması ile tamamlanıyor tüm yeme işi. Bugünkü restoran birer bilgilendirme listesi vermişti oradan size tercüme edeyim bende. Listede yedi turdan bahsediliyor.

1. Tur: Ringa balığı çeşitleri (sill) ve peynirler - Soda yada bira ile.
2. Tur: Tutsülenmiş başlık çeşitleri (bockling), yumurta ve çeşitli somonlar - Limonlu shot
3. Tur: Soğuk mezeler, ezmeler (paté), sosis ve domuz bacağı 
4. Tur: Kurutulmuş Tuzsuz balık (Lütfisk) - Kırmızı Burgundi Şarabi
5. Tur: Küçük sosisler ve çeşitli sebzeler - Siyah Bira
6. Tur: Meyve salatası - Dondurma
7. Tur: Kurabiyeler, çikolatalar, şekerlemeler - Kahve ve konyak

Tabi biz tüm sıradan gidemesekte, bir çoğunun tadına bakma fırsatımız oldu.




3 yorum yapıldı!.:

  1. Merhaba, bloğunuza misafirliğe geldim ve ilk olarak bu enfes açık büfeyle karşılaştım. Harika görünüyor her şey:)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, hosgeldiniz. :) Isvec mutfagi aliskin oldugumuz Turk mutfagindan farkli oldugu icin tatlara alismak zaman alabiliyor, hatta ilk yendiginde sevilmeyebiliyor bile. Ama bir kere alisildimi sorun kalmiyor. :)

    YanıtlaSil
  3. Kuzey mutfağıyla aram fena değil. Denemişliğim var ne de olsa:))

    YanıtlaSil

 
Blogger Templates