Social Icons

www.isvecteyasam.com

24 Haziran 2010

Ni-Du.. Yada Siz- Sen Devrimi?


Epeydir etimolojiye karsi bir ilgi besliyordum ama bu ilgim ozellikle Sevan Nisanyan'in kose yazilari ile doruk noktasina ulasti diyebiliriz. Onceleri sadece Turkce kelimelerin etomolojiyle ilgilenirken, simdi isvecce ve ingilizcede ilgi alanima girmeye basladi.

Gecenlerde gene birkac kelime uzerine konusurken, konu isveccede siz- sen ikilisine geldi. Isveccede "Siz" sadece cogul anlamda kullaniliyor ve turkcede ki gibi bir saygi anlami ifade etmiyor. Cok mu kaba geldi simdi isvecce sizlere? Yada turkce mi cok kibar? Neden peki? Soyle efendim...

Isvecte onceleri insanlar hep "Dr, muhendis hanim, ögretmen bey.." lakaplarla aniliyorlardi ve sadece en alt tabakadaki herhangi bir statusu olmayan insanlara "Siz" diye hitap ediliyordu.

Daha sonra sosyalizm etkileri ile, yanlis hatirlamiyorsam,bu konuda 1970'lerde bir devrim yapiliyor. Bu devrimden sonra
herkes esit kabul ediliyor ve herkese sadece "sen" diye hitap edilmeye baslaniyor.

Fakat son zamanlarda yeni nesil, devrimden oncesinden haberi olmayan gencler, saygi ifade etmek amaciyla yasli insanlara "Siz" diye hitap etmeye basliyorlar fakat Devrimden once "siz" sadece en alt tabakaya hitap edildigi icin yaslilar bunu kabul etmiyorlar. Saygi icin kullanilan seyi aslinda asagilama gibi kabul ediyorlar. Bu sebepten herkes birbirine "Sen" diye hitap ediyor.

Biliyorum bence de garip, hatta bazen bende Turkce dusunup bazi insanlara "siz" diye hitap edince gozlerindeki soru isaretini gormuyorum degil. Ama bunu da benim isvecceyi yeni ogreniyor olmama veriyorlardir sanirim.

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates