Social Icons

www.isvecteyasam.com

28 Haziran 2010

Yakin Yerler ve Gamla Uppsala


Bu aralar benim okul bitti ve yavastan Turkiye ve tatil moduna girmeye de baslamisken isveclilerin utflykt dedikleri kucuk ufak tefek gezintiler yapalim dedik.

Yeni bir kampanya olmus olur hem dedik blog icinde.. Yakin yerler..

Hem gezmis olalim, hem de gezdigimiz yerler hakkinda yazarak blog okuyucularini bilgilendirmis olalim dedik.


Ilk gezintimizi Uppsala'nin tarihi kral mezarlarinin bulundugu Gamla Uppsala'ya giderek gerceklestirdik.

Gamla Uppsala 3.-4. yuzyillarda bölgenin ekonomik, dini ve kulturel merkezi olan bir yer. Uppsala'nin meshur kilisesinden once bolgenin en buyuk kilisesi bu bolgede bulumnmaktaymis. Fakat buyuk yangindan sonra merkezi simdiki bolgeye yaklasik 5 km uzaga tasimislar ve yerinede bugunku kuzeyin en buyuk kilisenin bulundugu yere kurmuslar. Gamla Uppsala'da degerini yitirmis tabi.

Gamla Uppsala'yi unlu yapan sey bulunan kral hoyukleri. Cevrede kimler ve nasil yapildigi yada kimlerin icinde gömulu oldugu tam olarak bilinmeyen kral mezarleri bulunmakta. Hatta yapilan kazilarda bazi höyuklerdeki kemiklerin kadin olabilecegi ve bunalrinda eski kraliceler olabilecekleri akillara gelmis. Fakat su var ki, mezarlarin hristiyanlik oncesi pagan dönemlerden kaldigini net bir sekilde soyleyebiliriz. Birde ilginc nokta yine kazilarda cikan bazi nesnelerin donemin Irak'in dan geldigi gorulmus. Buda bence cok ilginc. Aslinda birbiriyle iliskisi olmadigini dusundugumuz toplumlarin bir sekilde iliskilerinin oldugunun göstergesi.

Ayrica yemyesil bir bölge Gamla Uppsala. Yuruyus yapan ve bisiklet suren insanlarla dolu sakin sessiz bir yer.


Ben G:Uppsala'yi ilk gorunce aklima Hobbitler ve onlarin evleri geldi. Tolkien'in LOTR'u yazarken nelerden esinlenmis olabilecegini farkediyor insan G:Uppsala'yi görunce...


Diğer Yakın yerler yazıları için tıklayın!

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates