Social Icons

www.isvecteyasam.com

31 Ocak 2012

Stockholm içi ulaşım..

Stockholm metrosu
Geçenlerde Stockholm'e gelen bir blog okuyucumdan Stockholm içi ulaşım hakkında bazı sorular almıştım. Bende en iyisi bu sorudan bir yazı çıkartayım ortaya dedim.

Stockholm, şimdiye kadar görme fırsatımın olduğu şehirler arasında bence en kolay ulaşım sistemine sahip kent. Şehrin hemen her yerine metro ile ulaşılmakta. Ayrıca metronun yanında hafif raylı ulaşım sistemleri olan tramvaylar, tabi ki otobüsler ve gemiler toplu taşıma hizmeti vermekteler.

Öncelikle Stockholm'a nasıl ulaşılırı anlatayım ardından şehir içine geçelim.

Stockholm'de tüm ulaşım sistemleri merkez istasyon olan Central Station'da toplanmıştır. Stockholm'e trenle, otobüsle ve havaalanlarında gelenler ilk buraya gelirler. Buradan diğer toplu taşıma araçları ile şehrin içine dağılırlar. 

Arlanda Havaalanı:
Eğer Stockholm'e ana havaalanı olan Arlanda Havaalanı'ndan gelecekseniz. Karşınıza 3 seçenek çıkacaktır. İlki taksi ve en pahalı olanı ve yaklaşık 350-400 kron tutmaktadır. İkinci seçenek Arlanda Express ve oda 260 kron civarında ama 20 dakika içerisinde sizi Stockholm merkeze getirmektedir. Son seçenek ise tabiki otobüsler. Onlarda tek yön 100 kron civarındadır.

Skavsta Havaalanı:
Skavsta havaalanı normalde Avrupa içi uçuşlarda kullanılan çok küçük bir havaalanı. Eğer buradan Stockholm'e gelecekseniz bu sefer taksilerin dışında elinizde sadece otobüsler kalıyor. Otobüslerle buradan şehir merkezi neredeyse 2 saat sürmekte. Fiyatı da 150 kron.

Sonuçta bir şekilde Central Station (Okunuşu: Sentral stahun)'a geldiniz. Buradan istediğiniz adrese gideceksiniz. Metro sisteminin merkezi ve şehrin tam göbeği sayılan yer T-Central'e central Station'dan bir kaç dakika yürüme ile varabilirsiniz, ki zaten yer altından terminal/istasyondan metrolara direk geçiş bulunmakta. Sadece Tunnelbana yazısını takip edin yeter. Aşağıdaki harita metro (isveççesi: Tunnelbana) ve banliyö (İsveççesi: pendeltåg; okunuşu: pendeltog)  sisteminin haritası. 
Metro sistemi yeşil, kırmızı ve mavi olmak üzere üç renkle gösterilmiştir. Gri ve siyah olarak gösterilenlerse banliyö ve tramvay hatlarıdır. Stockholm metro sisteminin girişleri beyaz fon üzerine büyük, mavi bir T ile gösterilmektedir. Resimde de görülmekte zaten.

Metro hafta sonları 24 saat çalışsa da, hafta içi belli saatlerden sonra ya çok geniş zaman aralıklarında gelmekte yada çalışmamakta. Fakat bunu da çözümü otobüslerle bulunmuş. 

SL, Stockholm içi ulaşım hizmetlerini sağlayan firmanın adı ve tüm metro, bot, otobüsler, banliyöler SL'e ait. SL'in sitesinde ana sayfadan nereden nereye gideceğinizi yazdığınızda sizler için en kısa yolu ve hangi toplu ulaşım araçlarını kullanmanız gerektiğini göstermektedir. Bu da gecenin bir saatinde yada bilmediğiniz bir bölgede gideceğiniz yeri bulmanızda çok faydalı olmaktadır.

Gelelim şehir içi ulaşım ücretlerine...

Şehir içi-çevresi biletleri
Şehir içinde ve çevre şehirlere ulaşımlarda resimde de görüldüğü gibi çeşitli kartlar kullanılmakta. Bu kartlardan mavi olanı (Access kart) şehir içi tüm toplu taşıma araçlarında kullanabileceğiniz kullanışlı bir kart. İsterseniz tek kullanımlık yada günlük sınırsız, isterseniz aylık, 3 aylık, 6 aylık yada yıllık sınırsız doldurabilirsiniz. SL Access kart fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz. Ben şu an öğrenci olduğum için aylık sınırsız öğrenci kartı yüklemekteyim access kartıma ve bu da 560 kron tutmakta.

Resimdeki bir diğer şehir içi ulaşımında kullanılan bilet turu isveççesi "Förköpsremsa" olan  ama kısaca "remsa" denen sağ üst köşedeki bilet. Bu remsa'lar 16 kuponluk oluyorlar ve gideceğiniz yere göre üzerine damga basılan kupon sayısı değişiyor. Normal şehir içi Zon1 diye geçmekte ve burada yapacağınız yolculuklarda 2 kupona damga basılmakta ve remsanız sadece 8 yolculuk için geçerli olacaktır. Bu remsaların fiyatı ise 200 kron.

Fotoğrafın sağ alt kısmında ki SJ yazılı kahverengi kart Stockholm'den diğer komşu şehirlere yolculuklarda kullanılmakta. SJ, bizde TCDD'ye karşılık gelmektedir. Genelde yaşam daha ucuz olduğu için, Stockholm çevresindeki ufak şehirlerde yaşayıp, Stockholm'de çalışan kişilerce kullanılmakta. Sol alttaki resimdeki beyaz kağıt parçasıda gene başka şehirde yaşayıp, Stockholm'e hergün gelip gidenler için access kartla kombine edilmiş SJ kartı. resimdeki en pahalı kart olmasına rağmen maalesef sadece dandik bir kağıt parçası. Fakat sanırım bir kaç aya kadar tedavülden kalkacakmış ve SJ -SL kombine kartlar artık kullanılmayacakmış.

Stockholm'deki ulaşım işte bu şekilde işlemekte, şu sıralar şehre başka bir metro-tramvay hattı inşa edildiğinden bazı hatlar günün belli saatleri kapatılmaktalar. Hatta benim evden merkeze gelirken kullandığım mavi hat yaz boyunca kapalıydı ve onun yerine otobüslerle yolculuk yapmak zorundaydık. 

Peki sorun yok mu hiç Stockholm'ün ulaşım sisteminde. Genel anlamda şehir içi taşımacılıkta her hangi bir sorun yok. İnsanlar kısa sürede çok zaman kaybetmeden işlerine gidebiliyorlar. Fakat bence en büyük sorun hemen hemen nereye giderseniz gidin mutkala T-Central'den geçmek zorunda olmanız. Buda çok zaman kaybettirmekte. Neyse ki yeni yapılan tramvay hatları ile mevcut metro hatlarının dairesel olarak birbirlerine bağlanması sağlanacak. Asagida da bazi resimlerle metro sistemini gorebilirsiniz.
Metro icten görünüsü
Yuruyen yollar ve isaret panolari

6 yorum yapıldı!.:

  1. Cok ayrintili ve guzel bir yazi olmus. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  2. keşke kronun tl karşılığını da yazssaydın..

    YanıtlaSil
  3. Kronun TL karsiligi surekli degistigi icin yazmanin cok mantikli olmayacagini dusunmustum. O sebeple yazmadim. Yaziyi yazdigimda 1 TL= 3,6 Sek ti ama bugun 1 Tl= 3,8 Sek oldu.

    YanıtlaSil
  4. Sitenin altını üstüne getirdim çok güzel bilgiler var.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler istanblue.. :)

    YanıtlaSil

 
Blogger Templates